Поглед в бъдещето . 1 минутa

Какво е бъдещето на мобилните устройства?

Какво е бъдещето на мобилните устройства

През последните години иновациите отстъпиха място на стабилността и усъвършенстването в сферата на мобилните технологии. Големите компании дадоха път на бюджетните модели и устойчивото производство, но за сметка на това оставиха на заден план нововъведенията.

Провеждането на разговори отдавна отстъпи мястото си на лидер във функциите на мобилните телефони. В днешно време все повече използваме смарт устройствата си като източник на информация, на забавление, на новини, на съдържание и какво ли още не. Гиганти като Google вече базират статистиките си на база поведението на мобилните потребители, а всеки уебсайт задължително разполага и с мобилна версия.

Потребителите се нуждаят от по-бързи, по-здрави и по-достъпни смартфони, но какво ще предложи индустрията?

Какви ще бъдат тенденциите на мобилните технологии през 2022?

Въпреки бурните реакции покрай появата на 5G мрежата, към момента тя е основен двигател в производството на нови устройства. Основната задача на производителите е не просто да пригодят устройствата си към новото поколение мрежова връзка, но и да ги направят по-достъпни за масовия потребител.

Един от основните проблеми по пътя към това начинание е глобалният недостиг на чипове, който затруднява производството в множество сфери на технологиите. Според анализатори, този проблем вероятно няма да бъде разрешен по-рано от 2023 г.

Друг тренд, който се очаква да намери още по-широко приложение през тази и следващата година, е модата на сгъваемите телефони.

Десетилетието на мобилните сгъваеми устройства

Второто десетилетие на 21 век беше белязано от идеята за смартфони със сгъваем дисплей. Идеята беше представена от Samsung още през 2011 г., а през 2019 се появи и първия член на семейството смартфони със сгъваем дисплей – Galaxy Fold.

Новата серия силно напомня за ретро моделите с капаче и вероятно това е една от причините за големия й успех. Същевременно с това обаче модерните сгъваеми смартфони имат своите недостатъци, които следва да бъдат изгладени. Те представляват голямо предизвикателство за инженерите, чиято задача ще бъде да направят телефоните по-устойчиви, по-здрави и едновременно с това по-достъпни.

Десетилетието на мобилните сгъваеми устройства

Изображение: Facebook

Освен красиви и компактни, сгъваемите телефони трябва да бъдат и функционални и да отговарят на изискванията на потребителите. Новите устройства идват с напълно уникална структура, която се състои от стъклен инфинити дисплей и едновременно с това корпус от два отделни компонента, които да могат да се сгънат. Следователно, всички вътрешни компоненти на устройството трябва да бъдат преосмислени и подредени по начин, който да направи възможно телефонът да функционира безпроблемно и да бъде гъвкав.

Също така, бе създаден изцяло нов механизъм, който да гарантира, че устройствата ще могат да издържат на стотици хиляди сгъвания. Той се нарича Hideaway Hinge и е проектиран с технологията Sweeper. По този начин пантата е предпазена от микро частици прах и мръсотия, и е значително по-здрава и устойчива.

В допълнение към това, новите сгъваемите устройства на Samsung разполагат с функционалност, която им позволява да стоят самостоятелно във Flex режим. По този начин потребителите могат да ги използват на принципа на лаптоп, просто поставят телефона в желаната позиция и се наслаждават на любимия си филм. Тази функция значително улеснява и правенето на селфита и заснемането на видеоклипове, без необходимостта от това да държите телефона в ръка или да използвате стойка или селфи стик.

През 2022 г. се очаква към отбора на сгъваемите смартфони да се присъедини и Huawei. Предполага се, че повече детайли за модела ще бъдат разкрити на Световния мобилен конгрес в Барселона, който ще се проведе от 28 февруари до 3 март 2022 г. На конгреса ще се разискват още горещи теми като 5G Connect, IoT, мобилни финансови технологии, изкуствен интелект.

Растеж в сферата на мобилния гейминг

Мобилните устройства са лидер и в сферата на мобилния гейминг. Над 50% от приходите, генерирани през 2021 г. идват именно от мобилни играчи. За сравнение, 28% са дошли от играчи на конзоли, а други 20% от добрите стари компютърни геймъри.

Целите през 2022 г. са насочени в подобряване качеството на игрите и увеличаване на тяхната достъпност. В продължение на години мобилните игри се различават от тези за конзоли и PC, но границите започват да се размиват. Все повече производители се стремят да предложат на потребителите си възможността да играят от всеки вид устройство. Като резултат на пазара се появяват т.нар. мобилни crossover игри, или игри за мултиплатформи.

„Изглежда глупаво да се игнорират буквално милиардите потенциални клиенти, които притежават смартфони и таблети”, казва Джаред Нелсън от компанията за мобилни видеоигри TouchArcade.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader