Образование . 1 минутa

Финансовата грамотност на децата: Как да ги научиш на умението на 21 век?

финансовата грамотност на децата

В рубриката за събития на Neftelimov.com те запознахме с предстоящия на 27 и 28 ноември 2021 г. дигитален фестивал, посветен на интегративното детско здраве. На него ще се срещнат родители и експерти по различни теми, свързани с детското здраве – физическо, психическо, а също и финансово. Финансовата грамотност на децата вече няколко години добива популярност у нас. От тази статия ще научиш защо е важна и от къде можеш да започнеш.

Какво е финансова грамотност?

Грамотността предполага наличието на определени умения в дадена област. Когато говорим за финансова грамотност, се има предвид умението ни да боравим с пари. Тя ти дава възможност да ги управляваш по-добре, да ги спестяваш и увеличаваш. Това е способността ти за разбиране и ефективно използване на различни финансови умения, като бюджетиране и инвестиране. Колкото по-рано започнеш да придобиваш и повишаваш тези умения, толкова добро ще бъде нивото на твоето благосъстояние. Защото знанието е ключово за успеха ти, когато става въпрос за пари.

С развитието на технологиите се разраства и предлагането на множество финансови продукти и услуги. Увеличава се броя и вида на електронните системи за разплащане, кредитни, застрахователни и инвестиционни продукти. Тези промени, както и нарастващата отговорност на всеки да се погрижи за своето бъдеще и финанси, правят още по-наложително хората да разберат как да използват финансовите продукти и услуги отговорно.

Финансово грамотни ли са българските ученици?

За съжаление все още в България финансовата грамотност не е толкова популярна. Навлизането й в образователната система е доста плахо и хаотично. Затова все още е наша отговорността ни като родители да подготвим децата си за света на парите.

За да знаем обаче накъде да поемем, все пак трябва да знаем от къде тръгваме. За проучване, иницирано от JA България сред 200 училища от цялата страна, са анкетирани 5239 ученици. Въпросите в него са разделени в четири групи – „Пари“, „Печелене“, „Харчене“ и „Планиране“. Във въпросниците за гимназиален и прогимназиален етап е включена и групата „Финансови продукти и услуги“.

Според проучването финансовата грамотност на българските ученици е относително добра, но частична. Познанията им са откъслечни и недобре структурирани. Най-слабо учениците са се представили във въпросите, свързани с печеленето на пари. Положителното е, че се справят добре с планирането. Все пак трябва да се отчете факта, че много деца получават джобните си пари дневно и нямат голяма възможност сами да планират финансите си.

Така че от къде да започнеш? Това са няколко стъпки, с които можеш да повишиш финансовата грамотност на децата си:

  • Включи детето при изготвянето на семейния бюджет;
  • Не му предавай своите ограничаващи убеждения, свързани с парите;
  • Определи размера и периодичността на джобните спрямо възрастта на детето и му дай свобода да се учи от грешките си, докато все още управлява малка сума пари;
  • Децата възприемат най-добре като играят. Използвай това и по отношение на парите.

За още идеи можеш да прочетеш кои са първите 7 стъпки към финансовата грамотност на децата.

финансовата грамотност на децата

Кое е умението на 21 век?

Да нямаш финансова грамотност може да доведе до редица проблеми, като например по-голяма вероятност да натрупаш множество и непосилни дългове, било поради лоша преценка за разходите или липса на дългосрочна подготовка. Това от своя страна може да доведе до други негативни последици. Тъй като основният пример на децата са родителите, ако искаш те да имат добър пример, можеш да направиш няколко стъпки към повишаване на първо място на твоята финансова грамотност.

  • Създай си бюджет – провери къде отиват парите ти всеки месец, каква е нормата ти на спестяване. Когато си наясно с нещо и можеш да го измериш, ще можеш и да го контролираш. Можеш да използваш един безплатен инструмент – личен финансов планер.
  • Плащай първо на себе си – това е една от най-популярните максими в личните финанси. За да имаш спестявания или за да ги увеличиш, първо реши колко искаш да е тази сума и щом получиш доходите си за месеца, я задели. Едва след това плати неотложните разходи, а след това спокойно може да похарчиш и останалото.
  • Управлявай кредитите си – използвай бюджета си, за да намалиш разходите и увеличите изплащането на кредитите си. Понякога ниската вноска ти дава комфорт, но той е за сметка на лихвите и разходите, които плащаш за това временно удобство. Разработи план за намаляване на дълга, като например се съсредоточиш върху изплащане на заема с най-висока лихва.
  • Инвестирай в твоето бъдеще – въпреки че живееш и харчиш днес, не трябва да забравяш, че ще дойде и утре. Помисли за бъдещите си финансови цели, като осигуряване на качествено образование за децата ти или достоен пасивен доход за късните ти години.

В случай, че искаш да научиш повече за това как да подготвиш децата си за бъдещето, запази си последния уикенд на ноември и се включи в дигиталния Фестивал „Щастливи деца“. Той се организира в рамките на проект „Академия за детско здраве“. Родители и специалисти ще се съберат заедно на едно място, за да преоткрият детското интегративно здраве по-един нов, иновативен, различен, интересен, забавен и най-вече полезен начин.

Все още можеш да заявиш своето участие и да закупиш билет за Фестивала тук.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader