Инициативи . 1 минутa

Как Pornhub започна кампания срещу пластмасата?

Pornhub започна кампания срещу пластмасата

Разбираш ли колко абсурдно стоят Pornhub и кампания срещу пластмасата в едно изречение?

Или би ми казал, че това е порно с кауза? Но пак звучи абсурдно или поне за повечето хора изглежда така.

Въпросът е, че в 21 век няма невъзможни неща! Че кога пък е имало?!

В днешно време креативността е висше средство за достигане до по-голяма аудитория. А как се достига до милиони? Ами по-лесно, отколкото подозираме.

Умно започвам тази статия в Neftelimov.com, но преди да продължа, предвид че не знам как ще свърша, държа да поясня, че тук , от една страна, споделям практическите съвети за бизнеса, а от друга страна споделям доброто, каузата зад простотията. Та, нека перифразираме заглавието в нещо умно.

Как милиардна компания като Pornhub прави благотворителна кампания (срещу пластмасата), която стига до милиони хора за една нощ?

Думите правят чудеса, знам…

Този въпрос ми се вижда прекалено сложен и дълъг за моите възможности. Затова нека си го кажем по-просто:

Как се достига до милиони?

Ами за втори път ще кажа, че е по-лесно, отколкото подозираме. Още през далечната 1954 г. световноизвестият американски психолог Ейбрахам Маслоу ни е отговорил на този въпрос, благодарение на неговата Пирамида на потребностите. Надявам се, че всички знаем какво представлява пирамидата. Някои дори ѝ казват триъгълник с широка основа и отгоре с връх.

Та, в Пирамидата на потребностите Маслоу слага на върха целта за самоусъвършенстване, а долу в основата слага необходимостта да си задоволяваме нуждите като глад, жажда, сън, секс и т.н.

Maslow-pyramid bg.svg

Предвид моите познания по висша математика, ще обобщя Пирамидата по следния начин:

Всички хора се стремят да си задоволяват първичните потребности, предвид че сме живи същества и върху нас действат законите на живата природа. А само 1% се стремят към самоусъвършенстване.

Така например не е много печелившо да се организира предприемаческа програма, както аз правя за удоволствие и осмисляне на живота ми. В края на юни за 5 дни 15 участници спяха на палатка и създаваха бизнес проекти сред приРодата. Тогава нееднократно повтарях на участниците крилата фраза, че ,,сексът продава‘‘. Маслоу ни обясни защо е така. Няма да задълбавам в тази тема. Всички знаем, че това работи и го виждаме все повече на най-неочаквани места в нашето ежедневие.

Въпросът е, като продаваме секс, простотии, защо не инвестираме в нещо полезно за обществото като кауза и благотворителна кампания?

Тогава всички ще сме щастливи и ще виждаме грижата за бъдещите ни поколения. Че дори компаниите за милиарди ни пука за нас и нашето бъдеще. Винаги компании, подкрепящи дадена кауза, са по-одобрени от обществото за разлика от другите компании, гледащи само личната изгода и печалба.

За радост за всички ни все повече компании се стремят към това и създават някаква благотворителна инициатива с кауза. Така казано вече порно с кауза не звучи прекалено абсурдно, нали? А трябва с адмирации да посрещнем тази им инициатива.

Откъде разбрах, че Pornhub започна кампания срещу пластмасата?

Разбира се, че не се ровя в Pornhub. Нямам време за подобни удоволствия.

Видях новината първо в Lessplastic.bg – блог, предлагащ информация за замърсяването на околната среда и воденето на природосъобразен начин на живот. Няма да крия чувствата си, че тази новина много ме зарадва и направи деня ми с една доза по-позитивен и свеж. Казах си, че с подобни инициативи порното ще спаси света! Все пак е една от най-големите и търсени индустрии. Маслоу е велик, че го е сглобил в своя теория! А и все пак основата е важна!

Устойчивите промени стават отдолу нагоре ! Разбира се, че за Пирамидата на Маслоу говоря… За какво друго?

А защо Pornhub избира кампания точно срещу пластмасата?

В статията на Lessplastic.bg това беше много хубаво обяснено и ще си позволя да го цитирам:

Пластмасата посегна и на най-святото! Не останаха райски кътчета, тези с мечтаните златисти плажове и мидички, изобразени на пощенските картички. Почти на всеки плаж по света днес се виждат пластмаси. Не на всеки това му пречи, но привържениците на романтиката ще се възмутят. Неприятно е да седнеш на плажа, за да покажеш малката мечка на тазвечерната ти любима и да се набодеш на пластмасова виличка, с която някой си е боцкал цацата. Минава ти мерака за всякакво боцкане след това. Никакви мечки. Ни малки, ни големи. Секс на плажа (за коктейла говоря), и той дори е пълен с пластмаса. Абе, пластмасата е навсякъде. Когато говорим за замърсяване с пластмаса, в главите ни се появяват костенурки, погълнали пластмасови торбички, заплетени птици в корда или токсични химикали.

Рекламата за замърсяването с пластмаса е модерна и актуална. Този феномен стана толкова използваем, че поставя някои стереотипи под въпрос. Какво казват хората – голотата, сексапилността, развратът продават. Да, ама не! Пластмасата продава. Ох, какво ли би станало, ако съберем тези две неща в едно – маркетингова бомба?

Маркетингова бомба с времево избухване от 11 минути?

Нецензурираната версия е цели 11 минути удоволствие, заринато в отпадъци от всички страни. Видеото на Pornhub цели да покаже замърсяването с пластмаса, при това по своя си начин. Според компанията, клипът е заснет на един от най-замърсените плажове на света. С всяко гледане на „Най-мръсното порно, правено някога“ се даряват средства на организацията Ocean Polymers, която се бори със замърсяването с пластмаса на сушата, в океаните и реките. В следния линк ще откриеш пълната и нецензурираната версия на видеото. Гледай го дори и със затворени очи! Все пак за дарения говорим!

Съвет към компаниите и не само

Надявам се да стават все повече тези бомби и то в различни индустрии и компании! Нека създаваме все повече подобни инициативи и каузи. Нека се грижим за другите и за околната среда, докато се забавляваме и достигаме висшите нива на удоволствията!

За завършек ще кажа, че, споделяйки тази статия, ти споделяш една глобална кауза и ще направиш някои хора несамотни за поне 11 минути и по-свежи, когато изгледат видеото. Благодаря!

В тази връзка не пропускай да разбереш също кои са 4-те тайни на Дедито

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader