Нефтелимов извън блога . 6 минути

Петър Нефтелимов беше гост ко-водещ на Ники Кънчев Шоу по Дарик радио (ВИДЕО)

Петър Нефтелимов беше гост ко-водещ на Ники Кънчев Шоу по Дарик радио ВИДЕО

На 9 февруари 2023 от 13 до 17 часа имах удоволствието да бъда гост ко-водещ на ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ по Дарик радио. Двамата шоумени се събирахме, за да направим един следобед в четвъртък уникален. Беше бомбастично радиопредаване.

Всички събеседници бяха подбрани от мен. Гостуваха ни Кремена Дервенкова от Асоциация на българските лидери и предприемачи, Христо Христов, създал системата за взаимопомощ iHELP, Галя Манчева от фондация ,,За по-здрави деца“, младата певица Даниела Белчева от Варна и също младата актриса Кристина Верославова, която сигурно сте гледали в сериалите ,,Татковци“ и ,,Вина‘‘. Цели 4 часа национален радио ефир с мега готини VIP гости в ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ и аз ко-водещ. Ервин Алексиев се представи страхотно като мой глас. А аз, разбира се, умрях да се смея през цялото време и после чак ме болеше гърлото.

Благодаря много за поканата, гостоприемството и доверието на мастър #СтаниБогат Ники Кънчев. С него във всяка една секунда се чувстваш като на горещия стол на богатството и постоянно ти пуска по някой въпрос за 100 000 лв.

Петър Нефтелимов гост на ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ по Дарик радио

В първата част от радиопредаването аз бях гостът.

Благодаря много на звездните ми гости и предприемачи, които приеха без да се замислят поканата ми, одобрена от Ники, да ни гостуват.

Кремена Дервенкова гост на ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ по Дарик радио с ко-водещ Петър Нефтелимов

Кремена Дервенкова от пролетта на 2019-та година е Изпълнителен директор на ABLE – Асоциация на българските лидери и предприемачи. Животът ѝ се променя драстично, след като се връща от Щатите, където прекарва пет седмици в Ню Йорк, Бостън и Сан Франциско, благодарение на това, че е избрана да бъде един от 30-те българи, участващи в интензивна лятна предприемаческа програма. Малко след като се връща от пътуването си, решава да замине за другия край на света – Северен Тайланд, за да участва в доброволчески проект за преподаване на английски език на деца от най-бедните населени места, защото учители в района почти няма – всички са се изнесли към по-развити части на страната с добре заплатени работни места. Кремена е сред 49-те успешни българи в страната и в чужбина, които събрах в книгата си ,,Успехът в българския ген‘‘.

Ето на какви въпроси отговори, а нейните отговори ще откриеш във видеото по-долу.

 1. Организирате предприемаческите програми ABLE Mentor за ученици и ABLE Activator. В какво се състоят те? За кого са?
 2. Всяка идея ли може да стане успешен бизнес? И необходимо ли е да се страхуваме от провала?
 3. А доколко е важен екипът? Как се създава успешен екип, предвид че в началото трябва да отделят от времето си доброволно?
 4. По това предприемачеството не си ли прилича с доброволчеството? Къде е границата между двете?
 5. А важни ли са медиите, смисъл радио и телевизията, за предприемачеството?
 6. Освен всичко, ти си Entomophagist. От моето биотехнологично образование мога да кажа, че фаг означава ,,изяждам‘‘, ,,хранене‘‘. Та, ти какво точно изяждаш?
 7. Как ти хрумна идеята да си похапваш насекоми?
 8. Стига съм се правил на ударен. Признавам си, и аз съм си похапвал насекоми. Но ти ни кажи какъв вкус имат те? Как така са полезни? Какъв проблем решават?
 9. Ти си яла и скорпиони. Как така? Не са ли отровни?
 10. А как се стигна до създаването на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България­, на която си председател?
 11. Преди дни Европейският съюз разреши използването на насекоми в храните. Какво следва от това за България и Европа? Кои насекоми са разрешени?
 12. Кога да очакваме първият ресторант с ядливи насекоми в България или кога ще си купуваме от тях в супермаркетите?

Христо Христов гост на ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ по Дарик радио с ко-водещ Петър Нефтелимов

Продължаваме темата за предприемачеството и доброволчеството и със следващия ни гост. При нас е вече Христо Христов. Той влиза в селекцията на Дарик радио ,,40 до 40‘‘ през 2017 година със създаването на системата за взаимопомощ iHELP, която, според него, е най-голямата му страст. По професия строителен инженер. Посветил живота си на проекти, които подобряват средата на живот в България, за осем години успява да създаде мрежа от доброволци. Обучил е над 2000 деца да оказват първа помощ. Отделно създава множество проекти в строителния сектор под обща шапка. Един от тях е академия, тип симулатор на реална работна среда, даващ възможност на студенти и току-що завършили млади хора да се обучават и развиват от експерти на водещи компании от строителната индустрия в България. Христо също е сред 49-те успешни българи в страната и в чужбина, които събрах в книгата си ,,Успехът в българския ген‘‘.

Ето на какви въпроси отговори, а нейните отговори ще откриеш във видеото по-долу.

 1. Последният път, когато гостува в Дарик радио, беше през 2020 година по повод това, че близо 9 000 потребители следят онлайн COVID-19 в квартала си с iHELP. Сега, при все че се говори все по-малко за този гаден вирус, как се развива приложението?
 2. Как левитираш между предприемачеството и доброволчеството в ежедневието си?
 3. Ти помагаш на младежи да навлязат по-бързо в строителния сектор. Разкажи повече за това.
 4. Как могат да се запишат в твоите академии? Ще има ли и тази година?
 5. За мен най-интригуващото е, че си убедил най-големите фирми в строителния сектор да се включат в твоята кауза. Как го направи?
 6. Освен специалисти в строителния сектор ти каниш и вдъхновители като ултрамаратонеца Краси Георгиев на Лятната Академия Лидерите – какво целиш с това?

Галя Манчева гост на ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ по Дарик радио с ко-водещ Петър Нефтелимов

Нека си поговорим за доброто. Д-р Галя Манчева е икономист и доктор по политология. Също така е експерт във финансово-технологичната индустрия, разбиращ от изкуствен интелект и европейски регулации, и автор на книгата ,,Управление на риска в политиката‘‘. Нейното призвание е предприемачеството, а осъзнатото родителство ѝ е мисия. Тя е човек с много хобита и страсти, но най-големите три са децата, науката и предприемачеството. Понастоящем е учредител и изпълнителен директор на Фондация „За по-здрави деца“ . Тя е и създател на обучителни и менторски програми „Вътрешна хармония“, с които помага на работещи майки да постигат високите си цели, без да правят компромиси с децата си.

С Галя работим заедно от около две години сигурно, все дистанционно. Neftelimov.com е медиен партньор на събитията на тяхната фондация. Ето на какви въпроси отговори, а нейните отговори ще откриеш във видеото по-долу.

 1. Как хрумва на един доктор по политология да създаде фондация, насочена към децата? Това означава ли, че вече нямаш надежда в политиците, че ще направят по-добро бъдеще за децата ни, и затова вземаш нещата в свои ръце?
 2. С какво се занимава Фондация „За по-здрави деца‘‘?
 3. Какво означава интегративно детско здраве?
 4. Вече организирахте две издания на Фестивала за интегративно детско здраве. Какъв беше резултатът? Какви лектори поканихте? Какви хора ги посетиха?
 5. Наскоро създадохте DMS номер. С каква цел? Какви инициативи ще подкрепяте?
 6. От няколко седмици е в ход кампанията по набиране на средства за 5-годишната Ана-Мария Лазарова, имаща генетични мутации. Разкажи повече за нея. Как семейството ѝ се свърза с вас? Защо решихте да ѝ помогнете? От какво се нуждае?
 7. Къде нашите слушатели могат да дарят за малката Ана-Мария?
 8. Сега много майки сигурно ни слушат. Кажи каква е тайната работещи майки да постигат високите си цели, без да правят компромиси с децата си?
 9. Според теб, какво трябва да се промени в България, за да има необходимите условия за нормален живот на хората с увреждания и майките с деца?

Даниела Белчева гост на ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ по Дарик радио с ко-водещ Петър Нефтелимов

Продължаваме с музикален гост. Даниела Белчева или както обича да ѝ казват, Дани Бел, започва да пее още четиригодишна в хорове в родната си Варна. За нея музиката дава желания, способна е да преобръща и тъмното, и заслепяващо светлото в спокойствие. Когато е на двадесет години, вече е напълно сигурна, че иска срещите ѝ с музиката да се превърнат в едно безкрайно общуване. От няколко години пише авторска музика. През 2020 година излиза дебютния ѝ албум „Acoustic me“, а миналата година издава втория си албум, озаглавен на една от песните в него – „Silver button“. Формацията, с която работи, е в състав на Милен Кукошаров, Михаил Иванов и Димитър Семов. Ето на какви въпроси отговори, а нейните отговори ще откриеш във видеото по-долу.

 1. Аз много обичам да се смея, а ти в едно интервю споделяш, че не се смееш често – защо така?
 2. За кого е твоята музика?
 3. Какво те вдъхновява да пишеш?
 4. Живяла си в Норвегия. С какво се занимава там?
 5. Ако беше останала в чужбина, нямаше ли да си повече разпознаваема и с много по-голяма публика? Какво те мотивира да продължаваш да твориш в България?
 6. Миналата година издаде втори албум. Разкажи ни повече за него.

Кристина Верославова гост на ,,Ники Кънчев Шоу‘‘ по Дарик радио с ко-водещ Петър Нефтелимов

Първоначално бях подготвил да поканя днес само предприемачи, сигурно защото в тази сфера се чувствам най-удобно. Но Ники Кънчев изобщо не беше съгласен с това и лекичко ме подтикна да поканя човек от артистичната сфера. Аз мислих, мислих и се сетих за една дама, която от няколко месеца все се засичаме на бизнес събития. Тя, разбира се, е актриса и модел. Първо следва международен бизнес в Англия. Но разбира, че актьорството повече я влече и я отвежда в САЩ, където завършва актьорско майсторство в школата на Лий Страсбърг. Театралният ѝ път започва в Лос Анджелис с участия в постановки като „Полша“, „Майката на Икар“ и „Хълмове като бели слонове“. Спечелва си главната роля в представленията „Трамвай желание“ на Тенеси Уилямс и „Три сестри“ на Чехов.

Преди 2 години се прибира в България. Играла е в сериала ,,Татковци‘‘ по bTV, а от няколко седмици я гледаме всеки четвъртък в сериала ,,Вина‘‘ по Българската национална телевизия. Занимава се и с предприемачество, като развива свои проекти в културно-образователния сектор. Ето на какви въпроси отговори, а нейните отговори ще откриеш във видеото по-долу.

 1. Завършваш актьорско майсторство в САЩ, играла си театрални постановки в Лос Анджелис и в телевизионни предавания в Италия – как се върна отново в България?
 2. Интересно ми е как се учи актьорско майсторство дистанционно по време на пандемията?
 3. Твоето завръщане много прилича на сюжета на сериала ,,Вина‘‘ по БНТ1, в който играеш. Как се стигна да играеш в една от главните роли в сериала?
 4. В реалния живот твоят характер доближава ли се доближава до героинята ти Марта или по-скоро се различава?
 5. Къде ти харесва повече да играеш – в киното или в театъра?
 6. Наскоро си организирала театрална школа в България. Разкажи повече за нея. Ще има ли скоро отново?
 7. Живяла си в САЩ, Италия, Испания, Китай и Турция. Къде ти беше най-запомнящото ти преживяване?

Това си беше страхотен опит за мен, който винаги ще помня, защото ми беше за първи път! Надявам се, че сме били интересни на слушателите! В коментар в статията или под видеата в YouTube може да ни напишеш твоите впечатления от това съвместно радиопредаване.

И като говорим за Дарик радио за край на тази дълга статия ще си позволя да сложа и първото ми интервю на живо в радио, което отново беше в Дарик радио. Този път беше с невероятно забавния Драгомир Симеонов. Говорихме си за Марс и за белите мечки. Интервюто беше по повод това, че влязох с биотехнологичния стартъп ,,Цвете в епруветка‘‘ в класацията на Дарик ,,40 под 40‘‘ за млади българи до 40 години, чиито дела и идеи надграждат средата на живот у нас.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader