Комуникации . 1 минутa

Жестов език: 5 от най-големите ползи от изучаването му

Жестов език 5 от най-големите ползи от изучаването му

Изучаването на жестов език е от решаващо значение за тези, които са глухи или с увреден слух, както и за техните приятели и членове на семейството. Но това, което много хора може да не осъзнават, е, че жестовият език може да бъде ценно умение, което да развие почти всеки, и в тази статия на Neftelimov.com ще разберем защо.

Изучаването на жестов език може да бъде особено полезно за тези, които работят като полицаи, парамедици, медицински сестри, възпитатели и социални работници.

Въпреки че има около 300 форми на жестов език, използвани в момента по целия свят, българският жестов език е официалният начин за комуникация в България.

Българският жестов език е красив, изразителен и завършен език. Той следва собствените си граматически правила. Комбинира жестове с ръце с изражение на лицето и езика на тялото, за да предаде значението на някоя дума. Смята се, че се използва от между 30 000 до 40 000 глухи хора в България.

Въпреки че най-важната причина да научите жестовия език е, разбира се, способността да общувате без използване на думи, все по-голям брой изследвания показват, че ползите от научаването му са много повече.

5 от най-големите ползи от изучаването на жестов език

жестовият език прави по-силна връзка между бебе и родители

#1 По-силна връзка между бебе и родители

Изследванията установяват, че когато родителите учат бебетата си и малки деца как да жестикулират основни думи, това може да подобри комуникацията между родители и деца. Дори може да повлияе положително на увереността и самочувствието на детето в дългосрочен план.

Защо? Неспособността на малките деца да изказват това, което чувстват, често може да бъде източник на гняв и фрустрация, както за родителите, така и за децата.

Когато детето е разстроено, способността да общува на жестов език може да спести тази фрустрация. По този начин то ще бъде способно да сподели за основните си нужди – дали е гладно или изпитва болка.

Жестовият език подсилва връзката между родителите и децата им поради необходимия контакт очи в очи и тактилен контакт. За да общуваш на жестов език, не можеш да обърнеш гръб на детето си, пряката комуникация, очи в очи, е задължителна.

И така, на каква възраст бебетата могат да започнат да учат жестов език?

Изследванията показват, че бебета на възраст от осем месеца вече могат да започнат да разпознават и използват знаци за познати предмети и понятия като „гладен“ и „уморен или „горещо“ и „студено“.

изучаването на жестов език подобрява пространственото мислене

#2 Подобрено пространствено мислене

Друга полза от изучаването на жестов език може да бъде подобреното пространствено мислене. Пространственото мислене е способността да възприемаме визуалната информация в нашата среда и да мислим за обектите триизмерно. Това е съществена част от математиката и науката, но също така играе важна роля в творчески задачи като рисуване и чертане.

Едно проучване, проведено от изследователи от университета на Масачузетс, установява, че хората, които са добре запознати с жестовия език, са по-способни да обработват сложна пространствена информация и също така са склонни да правят по-интуитивни наблюдения от тези, които не са запознати с жестовия език.

с изучаването на жестов език се разбира езика на тялото

#3 Подобрено разбиране за езика на тялото

Тъй като включва изражения на лицето и езика на тялото, както и жестове на ръцете, изучаването на жестовия език може също да подобри способността ти да разпознаваш и интерпретираш езика на тялото. Езикът на тялото включва набор от невербални сигнали, които хората използват, за да предадат своите чувства и намерения като стойка и изражение на лицето.

За едно проучване изследователи от UC Дейвис и UC Ирвин измерват времето за реакция и анализ за емоционалното състояние на хора във видеоклипове. Пускат поредица от видеа на различни хора, в различни позиции на тялото Измерват реакцията както на глухи, така и на чуващи хора в тяхната бързина да разберат как се чувстват хората.

Изследването установява, че глухите хора не само са по-добри в разпознаването на емоциите, но също така са по-бързи, когато става дума за разпознаване на невербални жестове.

Изследователите посочват, че това предполага, че човешката способност за комуникация е гъвкава и не се ограничава само до речта. Изучаването на жестовия език може да ни даде способността да разпознаваме невербални действия и това е ценно умение, независимо дали интервюираш кандидати за работа или работиш на обществена позиция.

жестов език в офиса

#4 По-добро време за реакция и периферно зрение

Интересното е, че друга област, която изглежда е повлияна положително от способността да разбираме и използваме жестовия език, е нашето време за реакция и периферно зрение. Времето за реакция се отнася до времето, което минава между момента, в който възприемаме нещо до момента, в който реагираме на него. Периферното зрение е това, което можем да видим около нас, без да се налага да обръщаме глава.

И двете неща играят ключова роля в спортове като баскетбол или тенис, но също и в ежедневните дейности като шофиране на кола или колоездене.

Проучване, проведено в университета в Шефилд, Обединеното кралство, установява, че когато пълнолетни хора научават жестов език, те имат по-бързо време за реакция и подобряват периферната зрителна чувствителност. Те също така откриват, че глухите възрастни имат значително по-добро време за реакция от чуващите възрастни. Това подкрепя идеята, че невъзможността да използваме едно от нашите сетива като слуха, ще подобри други като зрението.

сесия по жестов език

#5 Дългосрочни когнитивни ползи от изучаването на жестов език

Вече знаем, че изучаването на втори език може да има редица когнитивни ползи, например повишаване на креативността и дори превенция срещу Алцхаймер. И макар да има значителни разлики между говоримия и жестовия език, изследванията показват, че основните неврони процеси, които използваме за създаване на сложни изрази, са изненадващо сходни и за двата.

Сега има и нарастващ брой изследвания, които показват, че изучаването на жестов език от ранна възраст може да има редица впечатляващи дългосрочни когнитивни ползи.

Едно 20-годишно проучване от UC Дейвис и изследователи от Калифорнийския държавен университет установява, че преподаването на бебета на жестов език води до повишени умения за разсъждение и повишава IQ на детето средно със 122 точки.

Друго проучване, проведено в продължение на десет години от изследователката от Пенсилванския университет ,,Мерилин Даниелс“, установява, че децата, които са изучавали жестов език заедно с нормалната си учебна програма, имат по-високи нива на четене и са забелязали 15-20% подобрение в речника си в сравнение с тези, които не са изучавали жестов език.

Изучаването на жестовия език ще обогати живота ти по още много различни начини

И така, сега, когато си наясно с някои от предимствата на изучаването на жестов език, може би, се чудиш откъде да започнеш. Добрата новина е, че макар да може да отнеме известно време за овладяване, изучаването на жестовия език е много изпълнимо и ще обогати живота ти по повече от един начин.

Искаш ли да знаеш повече? Моите приятели от Stray Sheep предлагат завладяващи уроци по жестов език, които осигуряват основата за изучаване на български жестов език. Може да ги разгледаш и да откриеш повече информация за тях на: facebook.com/StraySheepOfficial

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader