Личностно развитие . 1 минутa

Аутист савант в науките и бизнес обществото

Аутист савант в науките и бизнес обществото

Нека си признаем гениите са чудаци. Често са отхвърляни от обществото, защото изглеждат странни за „нормалните“ хора. За съжаление много от великите гении имат съпътстващи проблеми. Някои имат тежки психични заболявания, а други имат ежедневни трудности в общуването и спазването на обществените норми.

В предишна статия представих 4 основни вида темперамента в бизнес обществото. Сега нека в Neftelimov.com обърнем внимание на хората от аутистичния спектър.

Какво означава аутизъм?

Това е нарушение в развитието, засягащо способността за общуване и взаимодействието със заобикалящия свят. Първите прояви са в ранното детство, преди 3-годишна възраст. Аутизмът спада към разстройствата от аутистичния спектър. Той е наистина широк, освен аутизма, част от него са: „Синдром на Аспергер“, „Атипичен аутизъм“ и други.

При синдрома на Аспергер, личността е изцяло обсебена от една идея и може да комуникира и да се съсредоточава единствено и само в нея. Лицата, които страдат от това аутистично разстройство, имат сериозни трудности в социалното взаимодействие и невербалната комуникация, както и с ограничени повтарящи се модели на поведение и интереси.  Характеризира се и с физическа несръчност. Синдромът не се лекува.

Един известен представител на Синдрома на Аспергер е Грета Тумберг, която е шведска климатична активистка. Момичето е приело опазването на околната среда като мисията на живота си. Номинирано е за редица награди и е считано за гениално. За хората с този синдром е типичен силен, почти маниакален интерес в дадена област. При Грета е опазването на околната среда. При атипичния аутизъм първите признаци се появяват чак след третата година, отново се характеризира с трудности в общуването и проблеми в социалното взаимодействие.

Погрешно е схващането, че всички хора с аутизъм са гениални. Един от десет човека с аутистично разстройство, проявяват гениални и изумителни качества.

Какво означава думата савант?

В превод от френски, думата означава „учен“, „мъдър“. Савантът е гений, който не е в състояние да се справи с най-простите функции, но за сметка на това имат безупречна памет и е възможно да прочетат веднъж дадена информация и да я запаметят в мозъците си до края на живота си. Проявяват невероятни интелектуални способности в дадена област като например музика, математика, лингвистика. Тези хора могат да бъдат перфектните учени и да допринесат много на обществото със своята вродена интелигентност.

Трудно работят в екип, защото както споменах по-нагоре в статията имат проблеми с общуването, но в бизнес обществото са с голям принос в разшифроването на кодове и дадена информация. Могат да бъдат перфектни програмисти и IT специалисти. В науката са с огромни постижения. Аутистичните саванти имат удивителната способност да запомнят цифри факти и събития до най-малката способност, именно поради тази причина са много ценни за работата и могат да бъдат много полезни в големи компании.

Просто трябва да им се осигури спокойна и уединена обстановка за работа. Тези хора са способни да променят света, именно Айнщайн е аутист савант. Почти няма човек на тази планета, който да не знае неговото име. Той е теоритичен физик, той е смятан за един от най-великите и известни учени, определян е като баща на съвременната физика. Друг не по-малко известен аутист савант е композиторът Волфганг Амадеус Моцарт. Леонардо да Винчи несъмнено е бил савант. Микеланджело е бил толкова добър в работата си, че дори папата е казал, че ще говорят, че е управлявал по времето на Микеланджело. Определено тези велики личности са променили света и редица хора се прекланят пред гениалните им способности.

Но дали тогава диагнозата аутист савант е благословия или проклятие?

Все пак Бог е взел едно, но е дал друго. Нека не забравяме, че аутизмът е психично разстройство и хората страдащи от него, много трудно могат да намерят приятели и трудно създават задълбочени връзки. Много от тях нямат човек до себе си и се нуждаят от помощта на другите. Оставам на теб да прецениш благословия ли е или е проклятие.

Пример от съвременните известни аутисти със синдрома е Ким Пийк. Той има уникални способности – не в една, а в 15 различни области. Момчето запомня всички книги, които е прочел веднъж. Той, обаче, винаги се облича с помощта на друг човек и винаги забравя да мие зъбите си сутрин. Целият му живот минава в обществена библиотека. Определено тези хора са специални. Но това не означава, че ако забележите подобни симптоми у твоето дете, трябва да го оставиш без лечение от специалист. Все пак най-хубавото нещо на този свят е да имаш здраво и щастливо дете. Това само трябва да е мотивация на един родител да създаде подходяща среда за необикновеното си дете, както и да се разгледат способностите му. При правилна грижа то може да е следващия учен, открил тайните на Вселената и човешкото съществуване.

Аутистичните разстройства могат да бъдат слабо изразени, но и много задълбочени и пак повтарям, не всички аутисти са саванти. При подходяща терапия, тези хора могат да получат реален шанс за нормален живот. Някои от тях дори създават семейства и имат приятели, но други дори не се научават да говорят до края на живота си и са зависими от хората около тях.

Преди години, когато не е имало достатъчно познания за хората от аутистичния сектор, те са определяни като студени и необщителни и са били дори обвинявани за това, което са. Но на днешно време има доста информация и изследвания и хората, страдащи от това разстройство не трябва да бъдат упреквани за състоянието, а да получат адекватна подкрепа и терапия, за да се подобри качеството им на живот. За съжаление аутизмът не се лекува и съпътства хората през целият им живот. Но все пак савантите са велики личности, някои от тях променили представите за света и уважавани от поколения наред. Светът има нужда от такива хора.

Днес светът познава само петдесет такива хора сред цялото население на планетата. Не е ли уникално? Животът е толкова красив именно, защото всички сме уникални и различни. Всяка личност заслужава уважение и приемане.

В тази връзка разбери повече за арт личностите в бизнес обществото и в модерния свят

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Карина Халачева

Карина Халачева е студентка в Софийски университет „св. Климент Охридски“. Специалност: Предучилищна и начална училищна педагогика. Автор на онлайн книгата „Детската психика“.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader