Бизнес етикет . 1 минутa

Как да изберем подарък за бизнес партньор или близък човек?

Как да изберем подарък за бизнес партньор или близък човек

Независимо дали се чудим как да изберем подарък за бизнес партньор или за по-близък човек, важно е крайният резултат да зарадва получателя.

Няма нищо по-лошо и видимо от набързо скалъпения подарък.

Затова в следната статия на Neftelimov.com ти предлагам няколко въпроса, които да си задаваш винаги, когато ти предстои подобен избор.

#1 За кого е? Подарък за бизнес партньор или за близък човек?

Това е отправната точка, от която е необходимо да тръгнеш. Тук обърни внимание какъв е полът на получателя; възрастта му; какъв ти се пада – приятел, колега, началник или бизнес партньор; националността и религиозната му принадлежност; какви са хобитата и интересите му.

#2 Колко да струва?

При избора на подарък цената няма значение, но все пак е добре да се придържаме към определен бюджет. Понякога евтиният подарък се оказва по-ефектен от скъпия.

#3 Какво не бива да подаряваме?

Има подаръци за бизнес партньор или за близък човек, които е добре да не купуваме, освен ако не сме напълно убедени, че получателят би се зарадвал. Това са парфюм за жена и вратовръзка за мъж. Понякога е допустимо на господата да подарим бутилка алкохол, макар че и този избор е клише.

#4 Трябва ли подаръкът да е опакован?

Да. Опаковката създава впечатление, че подаръкът е завършен и показва, че сме положили допълнително старание. Тя трябва да бъде придружена от персонално написана картичка особено ако изпращаме подаръка по куриер.

#5 Как да подарим подаръка?

Когато поднасяме подаръка на бизнес партньор или на близък човек, трябва да сме учтиви – нито прекалено небрежни, нито прекалено показни в действието си. Изключено е да коментираме цената на подаръка и времето, което ни е отнело да го намерим.

Изкуството да приемаме комплименти от бизнес партньор или от близък човек

Изкуството да приемаме комплименти от бизнес партньор или от близък човек

Също така имам наблюдения, че дали от скромност, или обратното, някои хора не знаят как правилно да подходят към комплиментите. А самият комплимент е вид вербален подарък, оценяващ нашата работа или качества, и като такъв – добре е за него да благодарим по подходящ начин.

  • Добрата практика е, когато някой те похвали, да благодариш учтиво и скромно. Простичкото „Благодаря!“ или по-разширеното „Много мило, че споделяте това. Благодаря Ви!“, подкрепено с искрена усмивка, е напълно достатъчно.
  • Следи езика на тялото – когато благодариш, погледни събеседника в очите. Опитай да избегнеш кръстосаните ръце или крака, поглед, сведен към земята или пък прекалено отпусната поза, която може да покаже, че не се отнасяш с уважение към човека отсреща.
  • Не отричай или омаловажавай комплимента – това може да бъде обидно за твоя събеседник. Реплики като „Благодаря, но този костюм е много стар.“ или „Имала съм и по-добри презентации.“ са проява на лош вкус.
  • Не си проси допълнително ласкателства – „Мислите ли?“, „Наистина ли така ви се струва?“, „Благодаря, но какво ви накара да помислите това?“, защото убиват цялата идея на комплимента и могат да говорят за суетност, несигурност или пък надменност.
  • Сподели комплимента, ако той се отнася и за други хора – непременно кажи на човека, който отправя комплимент към твоя екип, че ще предадеш положителната обратна връзка и на останалите, които са я заслужили. Признак на егоизъм е да задържиш похвалите само за себе си.

Отново по темата прочети:

Кой е най-добрият подарък, който можеш да подариш?

15 идеи за корпоративни подаръци. #14 е най-сладък!

Източник: LinkedIn и LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Кристина Крънчева

Кристина Крънчева е международен консултант по корпоративен, бизнес етикет и протокол, основател и управител на СМ Consulting. През 2016 г. става Executive Coach на Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching. Лектор с повече от 15-годишна практика. Нейните обучения и семинари се ползват с изключително голям интерес. Сред индивидуалните клиенти на компанията са управители на български и международни фирми и политици. Кристина казва за двата вида етикет – социален етикет и бизнес етикет, че в бизнес етикета няма полове и всички сме равни, а в социалния етикет се проявява кавалерството.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader