Как ми се отрази COVID-19? . 3 минути

Как ми се отрази COVID-19: Аптраил Халил от PRFirm

Как ми се отрази COVID-19 Аптраил Халил от PRFirm

Аптраил Халил е съосновател на варненската маркетинг & PR агенция PRFirm, както и основател на онлайн изданието за маркетинг и бизнесMarketKing.bg. Занимава се с маркетинг от над 10 години, като по-активно чрез агенцията от над 2 години. Работил е с най-разнообразни брандове в различни сфери като електронна търговия, туризъм и много други.

Изявява се и като блогър и писател. Често помества разсъжденията си в личния си блогAptrail.net, както и в IG – @naftalin.me.

Мисията му е да помага на малки и средни бизнеси, както и да развива предприемачески дух сред младите в тамошния край.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

Положителната промяна беше в това, че успяхме да покажем на клиентите и партньорите, с които работим, че можем да преминем през всякакви трудности, ако останем заедно и предприемем правилните стъпки.

Успяхме да видим в кои сфери е добре да се насочим и в кои е редно да изчакаме за дадения момент.

А негативният ефект?

Негативния ефект, може би, беше в това да свикна с новото нормално. И в личен, и в професионален план. Основното беше това.

От друга гледна точка – просто трябваше да фокусираме енергията си в правилната посока, за да продължим да предоставяме качествени услуги, защото по това време доста бизнеси фалираха.

Като негативен ефект мога да отбележа и това, че наистина всичко затвори. А в моята работа, по цял ден пред компютъра, понякога имам нужда да се отдалечавам от това. Обожаваме да ритаме с колеги и приятели, но в този период, уви…

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Едно от основните умения, които придобих, беше да бъда още по-бърз в ученето. Нагаждайки се според ситуацията, се налагаше да се вземат бързи решения, които не можеха да чакат заради интензивността на пазара. Много от нашите конкуренти започнаха да предлагат курсове, електронни книги, а ние решихме да променим част от стратегиите си, за да продължим да привличаме нови клиенти.

Как се промени работният ден на Аптраил Халил?

В интерес на истината, денят ми не се промени по особен начин. Продължавах да идвам до офиса, тъй като ми беше трудно да работя от вкъщи. Част от колегите ми преминаха към работа от вкъщи, но аз не успях да направя тази промяна за себе си.

Промяната, която мога да отлича, беше тази, че по-често трябваше да обръщам внимание на американския пазар, тъй като по-активно се насочихме към него след появата на Covid-19.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

Определено мога да кажа, че търсенето на маркетингови/дигитални услуги намаля. И това се забелязваше не само в нашата агенция, а и масово при конкурентите ни в града.

Предлагането, от друга страна, не се промени кой знае колко, тъй като решихме да не правим коренни промени в услугите си. Успяхме да увеличим редактирането и изработката на видео клипове.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Личният ми бранд главно развивам през социалните мрежи и, разбира се, MarketKing.bg. Тъй като той е и моя визитна картичка, хората, които знаят за проекта и го четат, лесно могат да се доверят на агенцията и услугите, които предлагаме.

Социалните мрежи и най-основно Instagram, са другото ключово място, където се позиционирам, развивайки личния ми бранд.

В MarketKing.bg имаме и много полезен имейл бюлетин, в който участват над 700 човека, което също ми помага да споделям интересни неща пред очите им.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Според мен, ние вече сме в бъдещето. Като маркетолог, можеш да работиш отвсякъде. Нямаш нужда от нищо освен бърз Интернет и хубав лаптоп. Обикновено нищо не ме задържа в офиса и мога да работя от вкъщи, от кафене, от поляна на село. Там е изключително приятно.

След пандемията, повече и повече компании ще задържат служителите си в home office, което вече се превърна в новото нормално.


✊Подкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева  

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader