Размисли над тютюнопушенето…

Да пушиш или не — туй е въпросът.
Дали е по-достойно за душата
да пушиш не безкрайно, неуморно
на бясната улица, или да се
опълчиш сам срещу себе си
и да му туриш край? И знай, че този отказ
е краят на черния рак и на хиляди
жестоки удари — дял на плътта!
О, ето край желан!
Да, но тук ще възникне пречката; защото
какви ли сънища ще ни споходят
сред това, когато ний отхвърлим
всяка цигара и всеки цигарен дим?
И туй ни спира. Този страх превръща
живота в дълголетна нищета.

По повод това, че мине, не мине време и почва да се раздухва темата за премахването на забраната за тютюнопушенето, ме мотивира да напиша този пост. За някого може този пост да е твърде краен или неетичен, но все пак живеем в свободна държава/Дали? 😀 / и всеки може да казва какво мисли 🙂 Нали?

Най- най първото, което трябва да направим, е да обърнем внимание на това, откъде се е зародило, кой е първоизточника.

В света едно нещо, за да се открие, то трябва да е било търсено, тоест да е полезно за тогавашното време. След това, когато започва да се използва масово, то губи принадлежността, смисъла си. В този момент трябва да се ограничи използваемостта му и да се покаже на обществото първоизточника, за който трябва да се употребява.

Всъщност от къде идва тютюнопушенето?

Преди време се замислих над този въпрос. Защо са го измислили, когато е толкова много вредно. Казах си, че щом е измислено, за да служи за нещо, значи трябва да има друго нещо по-вредно от него. По тази логика може да обърнем внимание на лекарствата. Както знаем, някои от тях се използват за излекуването на една част на тялото, но увреждат друга. По същата логика аз заключих, че може би пушенето на тютюн, и не само на тютюн, преди стотици години се е използвало за лекарство. После потърсих в Интернет информация, за да докажа теорията си. В Интернет информацията беше оскъдна, но все пак пишеше, че тютюна е ,,дар от боговете’’, ,,чудотворна билка’’, ,,заместител на храната’’… Освен това като видим последствията от тютюнопушенето, които са загуба на апетит, действие върху нервната система, паметта… с това може да се докаже, че първоначално е измислено за вид лекарство.

Но с времето се губи значението му и всеки започва да пуши за забавление.

Създава се такава мода между младите, която вреди не само на тези, които пушат, но и на другите, пасивните пушачи. Модата се изразява в това, че някой ми препоръчва да пропуша, защото ще ми намали апетита. Ще ми извае фигурата, за да съм по-харесван, но всъщност никой не се замисля, че ще ни увреди белия дроб. Освен това аз съм ученик и трябва да говоря за нещата, които аз виждам и за които ми правят впечатление. Най-важното от тях е, че учениците още от 10-12/дори и по-рано/ годишна възраст започват да пушат.

Защо го правят?

Защото си мислят, че така приличат на големи, или толкова ги е грабнал живота и имат толкова много проблеми, че ги използват за успокоение. Но ако от сега не им издържат нервичките и прибягват към такива средства, не знам като пораснат и им започнат истинските проблеми, какво ще правят тогава.

Вече заключихме, че тютюнопушенето може да се приеме за лекарство.

А къде се продават лекарствата?

Невъзможно е изведнъж да се забрани нещо, което вече е влязло в употреба, но може да се ограничи. Според мен най-правилното решение е цигарите да се продават в аптеките при изискване на рецепта, както повечето лекарства. Тук идва въпроса ,,На какви хора трябва да се предписват?’’, за който още нямам отговор, но основното е, че няма да се употребяват от деца.

Да завършим с нещо здравословно като:

10941296_816818751726164_434162068_n

Вие изберете какво и как 🙂

И специално благодаря на К. Станчев за снимката.

Виж защо фантазията е най-добрата истина.


Искаш ли?

  1. Да си създадеш една безплатна страница – онлайн визитка, в която да опишеш си професионалната история, както и да си качиш снимки и видеа.
  2. Тази визитка може да споделяш в социалните мрежи, както и да я сложиш в подписа на емайла си.
  3. Хората ще могат да те откриват по професията ти. Така ще си създаваш още повече бизнес контакти.
  4. При желание може да получиш емайл адрес с @profesionalisti.info , който ще бъде синхронизиран с текущата ти Gmail или ABV поща.
  5. Още допълнителни плюсове в бъдеще.
Регистрирай се БЕЗПЛАТНО в Указател за професионалисти и достигни до повече потенциални клиенти!

За да придобиеш по-голяма представа за функционалността на страничката, може да погледнеш видеото:

Очаквам и теб в Общността на професионалистите в България!

Един проект на Neftelimov.com

Петър Нефтелимов

Основател на Profesionalisti.info. Застъпник на положителната журналистика в Uspelite.bg и блогър в Jamba.bg. Организатор на Run2Gether Bulgaria. Ментор в ABLE Mentor. Изучава биотехнологии в Софийския университет. Посланик на Balkans Everywhere.

Искаш нещо да кажеш?
 
Пиши ми.
 
Искаш нещо да кажеш?
+