Разни . 1 минутa

Размисли над тютюнопушенето…

Размисли, тютюнопушенето

Да пушиш или не — туй е въпросът.
Дали е по-достойно за душата
да пушиш не безкрайно, неуморно
на бясната улица, или да се
опълчиш сам срещу себе си
и да му туриш край? И знай, че този отказ
е краят на черния рак и на хиляди
жестоки удари — дял на плътта!
О, ето край желан!
Да, но тук ще възникне пречката; защото
какви ли сънища ще ни споходят
сред това, когато ний отхвърлим
всяка цигара и всеки цигарен дим?
И туй ни спира. Този страх превръща
живота в дълголетна нищета.

По повод това, че мине, не мине време и почва да се раздухва темата за премахването на забраната за тютюнопушенето, ме мотивира да напиша този пост. За някого може този пост да е твърде краен или неетичен, но все пак живеем в свободна държава/Дали? 😀 / и всеки може да казва какво мисли 🙂 Нали?

Най- най първото, което трябва да направим, е да обърнем внимание на това, откъде се е зародило, кой е първоизточника.

В света едно нещо, за да се открие, то трябва да е било търсено, тоест да е полезно за тогавашното време. След това, когато започва да се използва масово, то губи принадлежността, смисъла си. В този момент трябва да се ограничи използваемостта му и да се покаже на обществото първоизточника, за който трябва да се употребява.

Всъщност от къде идва тютюнопушенето?

Преди време се замислих над този въпрос. Защо са го измислили, когато е толкова много вредно. Казах си, че щом е измислено, за да служи за нещо, значи трябва да има друго нещо по-вредно от него. По тази логика може да обърнем внимание на лекарствата. Както знаем, някои от тях се използват за излекуването на една част на тялото, но увреждат друга. По същата логика аз заключих, че може би пушенето на тютюн, и не само на тютюн, преди стотици години се е използвало за лекарство. После потърсих в Интернет информация, за да докажа теорията си. В Интернет информацията беше оскъдна, но все пак пишеше, че тютюна е ,,дар от боговете’’, ,,чудотворна билка’’, ,,заместител на храната’’… Освен това като видим последствията от тютюнопушенето, които са загуба на апетит, действие върху нервната система, паметта… с това може да се докаже, че първоначално е измислено за вид лекарство.

Но с времето се губи значението му и всеки започва да пуши за забавление.

Създава се такава мода между младите, която вреди не само на тези, които пушат, но и на другите, пасивните пушачи. Модата се изразява в това, че някой ми препоръчва да пропуша, защото ще ми намали апетита. Ще ми извае фигурата, за да съм по-харесван, но всъщност никой не се замисля, че ще ни увреди белия дроб. Освен това аз съм ученик и трябва да говоря за нещата, които аз виждам и за които ми правят впечатление. Най-важното от тях е, че учениците още от 10-12/дори и по-рано/ годишна възраст започват да пушат.

Защо го правят?

Защото си мислят, че така приличат на големи, или толкова ги е грабнал живота и имат толкова много проблеми, че ги използват за успокоение. Но ако от сега не им издържат нервичките и прибягват към такива средства, не знам като пораснат и им започнат истинските проблеми, какво ще правят тогава.

Вече заключихме, че тютюнопушенето може да се приеме за лекарство.

А къде се продават лекарствата?

Невъзможно е изведнъж да се забрани нещо, което вече е влязло в употреба, но може да се ограничи. Според мен най-правилното решение е цигарите да се продават в аптеките при изискване на рецепта, както повечето лекарства. Тук идва въпроса ,,На какви хора трябва да се предписват?’’, за който още нямам отговор, но основното е, че няма да се употребяват от деца.

Да завършим с нещо здравословно като:

10941296_816818751726164_434162068_n

Вие изберете какво и как 🙂

И специално благодаря на К. Станчев за снимката.

Виж защо фантазията е най-добрата истина.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader