Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Стартъп акселератор: Стартира 3-тият семестър на Founder Institute в София

31.10.2017

Стартъп акселератор

На 31-ви октомври тази година стартира третият семестър на стартъп акселератор на Founder Institute в София. Програмата е предназначена както за предприемачи в идеен стадий, така и за по-напреднали, които искат да развият технологичен бизнес, и трае 14 седмици. За да влязат в програмата желаещите трябва да преминат през специално-разработен тест, който измерва ,,предприемаческото им ДНК”.

Какво всъщност е Founder Institute?

Founder Institute (FI) е стартъп акселератор за предприемачи в идеен стадий, основан през 2009 г. от Адео Ресси, сериен предприемач от Силициевата долина, известен още като един от най-добрите приятели на Илън Мъск, с който като студенти държат заедно нелегален парти клуб. Към днешна дата FI е най-голямата мрежа от стартъп акселератори, с присъствие в 170+ града в света.

Основната философия на FI е, че Силициевата Долина не е място, а начин на мислене. Програмата цели да разпространи този начин на мислене сред предприемачи от цял свят и да им помогне да изградят успешен бизнес в сферата на технологиите. За целта, този стартъп акселератор наподобява военна академия – ежеседмични предизвикателства, които изпитват границите на предприемачите, стресови ситуации и срокове, свръх-амбициозни цели и вероятност във всеки един момент да ,,излетият” от програмата, ако не покрият очакванията на менторите или директорите. Целта на всичко това е да се пресъздаде среда, изпълнена с трудности, с които основателите трябва да се сблъскват всеки ден в работата си, но същевременно защитена среда, която им дава своевременно обратна връзка и възможност да се коригират.

В края на 2015 г. акселераторът отвори врати и в България, а първият изцяло български випуск на предприемаческата програма завърши в средата на 2016 г. с 13 нови стартиращи компании, като три от тях вече са получили финансиране за развитие на проектите си. В края на януари 2017 успешно завърши и вторият випуск на Founder Institute. В него от 22-ма основатели на стартиращи компании до края на обучението стигат едва 9 от тях. Те разработват разнообразни технологични решения в редица индустрии – от интериорен дизайн, през социално приложение за майки на бебета, до градски ферми.

Прием в стартъп акселератор на базата на тест измерващ ,,Предприемаческото ДНК”

За разлика от други акселератори, FI избира участниците на база личности, а не техните стартъп идеи. Тестът за ,,Предприемаческо ДНК” замерва личностните характеристики, IQ и психопрофил на кандидатите, което отсява предприемачите с потенциал да изградят успешен бизнес. Както Адео казва:

Не е важно каква е идеята – идеята се променя, важно е как се реализира тя – а реализацията зависи от личността на предприемача.

Тестът разграничава 6 основни предприемачески профила:

 • The Hustler, предприемач със силна страна в продажбите и убеждаването;
 • The Innovator, този тип предприемач е експериментатор, с напредничаво иновативно мислене;
 • The Machine, предприемач със силно чувство за отговорност, запретва ръкави и решава проблеми;
 • The Prodigy, притежава рядка интуиция за бизнес и разнообразие от таланти, които му помагат в предприемачеството.
 • The Strategist, силна страна: креативност и ефективност в изграждането на печеливши стратегии.
 • The Visionary, това е предприемач със способност да сглобява различни концепции и да ги превръща в иновации.

Какво представлява 14-седмичната програма в този стартъп акселератор?

В продължение на 14 седмици начинаещите предприемачи преминават през структуриран учебен план, който покрива теми като:

 • Как да изберем успешна стартъп идея?
 • Как да валидираме идеята си?
 • Какъв бизнес модел да изберем?
 • Как да намерим подходящите съоснователи?
 • Как да намерим финансиране?

Тематичните сесии се провеждат веднъж седмично вечерно време, като по всяка тема презентират трима ментори, които се успешни предприемачи с експертиза в съответната област. Fi си сътрудничи с едни от най-опитните основатели на технологични компании в България, като с участието си във FI като ментори се ангажират да отделят време и внимание на предприемачите, да им помогнат с критична обратна връзка или с добрите си контакти в дадена индустрия. Преимуществото на Fi e също, че разполага с международна мрежа от ментори и партньори, които могат да отворят правилните врати за стартъпите и да помогнат в развитието им.

В течение на програмата на този стартъп акселератор, основателите се сблъскват с множество препятствия и до края на програмата оцеляват около 40% от участниците. Кулминацията на семестъра е демо ден, в който предприемачите представят своите стартъп идеи пред избрана аудитория от инвеститори и местни играчи от стартъп сцената.

Какво се случва след завършването на програмата?

В рамките на трите месеца и половина, стартъпите оцелели в програмата ще имат усъвършенстван пийч, изчистена и валидирана концепция за продукта, който създават, в идеалния случай и прототип, който доказва хипотезата им, че бизнесът им има потенциал. На този етап те ще бъдат готови за следващата стъпка да търсят финансиране – дали от близки и роднини, дали от инвеститори ангели или пък от VC фондове. Друга възможност е да кандидатстват в стартъп акселератор в Европа или пък в Америка, където да привлекат първо финансиране в замяна на малък дял от компанията им.

Пътят до Силициевата Долина

Всяка година FI събира в Силициевата Долина на своето ексклузивно събитие FounderX директори, ментори и предприемачи от своята международна мрежа. Най-обещаващите 40 стартъпа от всички завършили програмата в 170+ града глобално са поканени да участват в специален 2-месечен интензивен курс, в който с екип от експерти директно от Пало Алто се подготвя участието в Silicon Valley Investor Roadshow, където имат възможност да се срещнат с инвеститори от световен мащаб като Sequoia Capital, FLOODGATE, Venrock, Shasta Ventures, Bessemer Venture Partners, Mohr Davidow, True Ventures, Founders Fund, Altos Ventures, Khosla Ventures, and 500 Startups.

Вече с финансиране

Две от новосъздадените компании, чиито основатели са завършили първия випуск на стартъп акселератор на The Founders Institute в София, вече са получили инвестиране.

Стартъпът Yatrus Analitics е приет в най-големия медиен акселератор в Германия NMA и е получил инвестиция от 50 хил. евро. Божидар Георгиев е на 24 години, завършил е международни отношения и политика в чужбина и се е върнал в България. Заедно с колеги и съмишленици създава платформа, която използва публични и частни източници на данни, включително социални мрежи, за да открива важни събития и новини и да ги предоставя възможно най-точно в реално време. Клиенти на Yatrus Analitics засега са медии и корпорации основно в Германия, но амбициите на създателите са да разширят географското покритие. Божидар Георгиев обяснява:

Записахме се в The Founders Institute, защото искахме да почерпим информация и опит от ментори и изявени предприемачи. Имахме първоначална идея за този стартъп, но обучението в The Founders Institute ни помогна да я избистрим и фокусираме, да я променим и да я представим в подходяща форма пред германския фонд NMA. По принцип приемът в този акселератор е труден – тази година от 150 кандидати са одобрени и финансирани само пет, сред които сме и ние, и затова определено ни помогна наученото по време на обучението в The Founders Institute.

MedicHome е мобилно приложение и уебсайт, които позволяват на пациентите да локализират най-близкия лекар и да получат необходимата им медицинска грижа в своя дом, хотелска стая или офис. Стартъпът вече е привлякъл инвестиция от българската технологична компания DigiMark. Калин Костов, основател на MedicHome и имащ 12-годишен корпоративен опит на мениджърски позиции обяснява:

Обучението в The Founders Institute беше изключително полезно за мен не само заради срещата с менторите, но и заради контактите с другите обучаващи се. Програмата помага стъпка по стъпка да изясниш и подобриш идеята си и да я предложиш така, че да се хареса на инвеститорите.

Details

Date:
31.10.2017
Event Category:
Website:
https://fi.co/

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader