Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Семинар за правните и данъчните аспекти в електронната търговия

27.02.2020

Често в нашите семинари и конференции се коментира темата за правните аспекти в електронната търговия. Малко хора си дават сметка, че зад наглед простичкото действие на натискане на бутона „Завърши поръчката“ всъщност стои сключване на договор от разстояние и съгласяване с различни условия. Двете страни се споразумяват да изпълнят една към друга дадени ангажименти, а дори след доставянето на стоката, има гаранционни срокове, срокове за връщане и замяна, право на продавача да получи парите си и други взаимоотношения, които далеч няма да е приятно, за двете страни, да приключат в съда.

Сигурен съм, че за по-напредналите търговци това е известно, но за по-начинаещите е добре да се запознаят с редица закони, наредби и регламенти, в които ясно са описани тези взаимоотношения. Подобни нормативни актове, касаещи пряко  електронната търговия са Закон за електронната търговия, Закон за задълженията и договорите, Закон за защита на потребителите, Закон за защита на личните данни, Търговски закон, Закон за електронните съобщения и други. От чисто бизнес гледна точка, зад всеки електронен магазин стои юридическо лице, което пък от своя страна би следвало да спазва редица други нормативни актове – Закон за ДДС, Закон за защита на конкуренцията, Закон за митниците, ако съответното юридическо лице се занимава с внос на стоки от страни извън ЕС, Закон за марките и географските означения и редица други. Ако компанията е в сфера, с много специфични за пазара продукти – химически продукти, медицинска техника, стоки със специфично предназначение, антики или други подобни, то тогава вече трябва да обърне внимание и на множество законови и нормативни актове, засягащи пряко дейността. Да направя едно уточнение, няма да си говорим за тях, тъй като те наистина са предмет на съвсем други мероприятия.

Във връзка с по-горе написаното, всеки онлайн търговец е добре периодично да се информира за промени в нормативната уредба и да следи за изменения, касаещи дейността му на територията на страната и такива, които засягат дейността му, ако той продава на други пазари от Европейския съюз.

Точно с тази цел, ние от eCommerce Academy, още в началото на 2019 година си поставихме задача да създадем формат, който е в полза на електронните търговци и в рамките на един ден обобщава по-важните данъчни и правни аспекти, пряко свързани с онлайн продажбите. Освен всичко друго, искаме те да бъдат предадени на достъпен език, лесно разбираем от собствениците на бизнес.

По подобие на големите счетоводни семинари, на които счетоводни компании от цяла България се събират веднъж годишно, за да коментират всички изменения, новости и обсъдят наболели проблеми в дейността си, така и ние позиционирахме този семинар в началото на календарната година, за да могат онлайн предприемачите у нас да се запознаят с актуалната законова рамка и да имат време да се подготвят за очакваните промени.

На 27 февруари 2020 година, в София, ще се проведе второто ежегодно издание на семинара, в което участие ще вземат представители на Комисия за защита на потребителите, Европейски потребителски център и Ърнст и Янг България, които са водеща, световна юридическа и данъчна кантора, с изключително голям опит в сферата.

Темите на това издание ще са:

 1. Кои са особеностите на договорите от разстояние и задължителните атрибути, които един онлайн магазин трябва да притежава, за да бъде в съответствие със законите на България и ЕС;
 2. Право на клиента за връщане – срокове, условия и гаранция;
 3. Нови директиви при работа с потребители;
 4. Контрол над онлайн търговците от страна на КЗП и новите правомощия на комисията;
 5. Международно сътрудничество при прилагане на новите правомощия;
 6. Статистика за често подавани жалби от страна на потребителите и къде най-често грешат търговците;
 7. Данъчни и митнически промени, които директно засягат онлайн търговците в България;
 8. Предизвикателства пред електронната търговия при прилагане на правилата за личните данни;
 9. Практики за комуникация, маркетинг и реклама, в съответствие с новите правила;
 10. Промоции и рекламни активности и за какво да внимаваме, за да не бъдем санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията.

Наши лектори ще бъдат:

 • Игнат Арсенов, който е Главен директор Контрол на пазара в Комисия за защита на потребителите и се занимава с тази тема повече от 17 години;
 • Соня Спасова, която е директор на Европейски потребителски център България;
 • Адвокат Юра Минева, която е с дългогодишен опит в конкурентното право и административните спорове и процедури;
 • Адвокат Светлин Адриянов, който практикува в областта на корпоративното и търговското право, конкуренцията и антитръстовата политика, защитата на потребителите и интелектуалната собственост и други.

Повече информация в сайта на събитието

Details

Date:
27.02.2020
Event Category:

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader