Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Добър ли си в разказването на истории в своя бизнес? Ела да разберем това!

29.05.2019

Добър ли си в разказването на истории в своя бизнес Ела да разберем това

Бях първи курс в университета в специалност ,,Философия”. Имахме един много неприятен професор по философска антропология, който беше легендарен с това, че оставя всички студенти на поправка и изпити се влачат чак до 4-ти курс. Та, влиза този професор в аудиторията със своята ярко розова прилепнала тениска и на всички ни е ясно, че днес не е в добро настроение. Още докато върви към бюрото си започва да обяснява как във философията имало следния голям въпрос – понеже всички знаели какъв е звукът от пляскане с две ръце, философите пък се чудели какъв е звукът от пляскане с една ръка. И понеже той постоянно дрънкаше глупости, които не са свързани със същинската част на философията, аз ужасно се ядосах, станах рязко от стола и…

Усети ли го? Лекото гъделичкане отвътре да разбереш какво се е случило. Благодарение на това любопитство в разказването на истории основна роля има съспенсът и ние, хората, сме привързани към него. Винаги търсим да разберем каква е развръзката, какво става с героите, дали е нещо смешно и абсурдно или пък агресивно и шокиращо.

Карина Карагаева и Нина Владимирова от Human Business Studio смятат разказването на истории за много интересно и необходимо за развитието ни като цивилизация, а ние от Neftelimov.com подкрепяме това им начинание.

Те решиха да пречупят тази обширна тема през призмата на хората и по-конкретно – каква история има всеки от нас и какъв герой е в нея.

Наред с чисто бизнес темите, екипът им се занимава много активно в изследване на това какво ни прави хора и как да разбираме човешкото още по-добре. Щастливият случай пък ги среща с един от най-вдъхновяващите съвременни разказвачи на истории – Теньо Гогов, от който произлезе концепцията за интересно събитие, което предстои тази сряда. Но за събитието по-нататък.

Да се върнем на историите ни. Онези, в които ние сме главен герой, но едновременно се оказваме и второстепенен в историята на някой друг. Може би се намираме в първо или второ действие на пиесата на собствения си живот, а може би дори в трето. Какво ни носи това знание и паралелът с хилядолетната традиция на драматургията? Всъщност ние смело твърдим, че:

Разбирайки какъв герой сме и на какъв етап от историята си сме, ни прави почти пророци. Способни да предвиждаме бъдещето и да управляваме събитията, така че да достигнем до желания успех, включително и да развиете по-добре бизнеса си.

Вярваме в това, защото всички истории на света вече са разказани по един или друг начин и те само се преповтарят, осмислят се наново със съвременен прочит и отново се завъртат по своята вътрешна логика, която се повтаря. Така и твоята история следва логичното или не до там логично, но все пак предвидимо развитие. А твоята кариера и бизнес не са нищо повече от продължение на личната ти история. Затова е важно да разберем на кой етап сме, за какво да се оглеждаме и да очакваме какъв ще бъде най-възможният развой на събитията за нас.

Друг любопитен факт е, че според популярния историк Ювал Ноа Харари:

Човекът е оцелял и доминира благодарение именно на историите.

Ние сме единственият биологичен вид, който използва историите, за да обедини усилията на големи групи от хора, които дори не е необходимо да се познават помежду си, за да работят заедно в една обща посока. Пример за това са редица елементи от съвременния ни живот, които сме създали сами и си разказваме като истории помежду си – парите, модата, конспирациите и така нататък. Колкото и реално да ни се струва всичко това, всъщност то е плод на измислица и представлява една добре разказана и приета за истина история. Защо обаче това е така – ще можем да си поговорим на спокойствие по темата в сряда. А какво има в сряда, след малко ще разберем.

И за да завършим – един последен ключов елемент, който прави разказването на истории много важно за хората. Историите ни помагат да се чувстваме по-малко самотни или объркани. А ако трябва да сме честни пред себе си, независимо колко пъстър и вълнуващ е фийда ни във Facebook или броя на последователите ни в Instagram…

Всеки от нас понякога се чувства малко или много изгубен по пътя и несигурен кои са стъпките, които ще го отведат в правилната посока. Затова те каним да споделим едно много човешко събитие, посветено на личните ни истории и на това какви герои сме ние в тях. Ще разберем как да опознаем себе си през призмата на драматургичните инструменти и това ще ни даде допълнително знание как да управляваме бизнеса си по-успешно и да разбираме клиентите и партньорите си. Всички имаме история и това ни прави човеци.

Ела и разбери своята на 29 май в бар ,,Спутник“ – Хюстън, каква е твоята история?

Вземи своя билет ТУК

Details

Date:
29.05.2019
Event Category:

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader