Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Balkan eCommerce Summit подкрепя онлайн бизнесите от България и Балканите

4 април - 5 април

Balkan eCommerce Summit подкрепя онлайн бизнесите от България и Балканите

На 27.03.2024 в БТА София се състоя пресконференция на тема “Предизвикателствата пред електронните търговци в България и на Балканите: 53% от бизнеса не продава онлайн поради липса на контакти, човешки ресурс и познания за това”, организирана от Никола Илчев, създател на Balkan eCommerce Summit.

Специално избрани експерти от сектора на електронната търговия и извън него обсъдиха значимите предизвикателства и възможности пред бранша в България и на Балканите:

 • Никола Илчев, създател и организатор на Balkan eCommerce Summit,
 • Христо Радичев, Управител на Медияпост Хит Мейл,
 • Бойко Таков, Изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция за насърчаване на малките и средни предприятия,
 • Мирослава Станева, Brand Marketing Manager в eMAG България,
 • Гергана Илиева, Мениджър връзки с обществеността и комуникации на Българо-румънска търговско промишлена палата,
 • Звезделина Лачева, Изпълнителен директор на Ди Ес Смит България.

Те споделиха своите виждания и анализи на текущото състояние, очертаха проблемите в електронната търговия, а Никола Илчев посочи и конкретните им решения в следващите години.

Никола Илчев, създател и организатор на Balkan eCommerce Summit, подчерта растящата роля на електронната търговия в региона, с акцент върху значението на дигитализацията и трансграничната търговия. Той сподели оптимистични данни за растежа на електронната търговия в България, като отбеляза, че по прогнози на браншовата организация, представляваща електронните търговци в България, електронната търговия ще достигне 2.11% от БВП на страната, със значително увеличение спрямо предходната година“. 48% от онлайн потребителите пазаруват регулярно онлайн, все повече се използват т.нар C2C платформи за пазаруване – 72% от потребителите, като 44% избират доставка извън вкъщи.

Христо Радичев от Медияпост Хит Мейл представи ключови изводи от последното проучване за електронната търговия в региона, подчертавайки, че „повече от половината от търговските компании все още не продават онлайн поради липса на контакти, човешки ресурс и знания.” 18.7% от онлайн търговците вече продават зад граница и почти два пъти повече (32%) планират да стартират трансгранични продажби в рамките на 2024 г. В сравнение с 2022 г. броят на респондентите, които имат собствен магазин за електронна търговия, нараства до 29%. Останалите продават активно онлайн в алтернативни канали – напр. маркетплейси, социални мрежи и др. Активните търговци в маркетплейси са 7% от всички, които продават онлайн. Опцията за липса на допълнителни маркетингови разходи и фактът, че маркетплейсите са добър начин за тестване на чужд пазар, се класират най-високо, когато говорим за ползи за търговците, използващи този канал.

Бойко Таков от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия обсъди важността на подкрепата за малките и средните предприятия, особено в контекста на дигитализацията и преодоляването на предизвикателствата за влизане в онлайн търговията. Сред ключовите теми, които са на дневен ред той посочи “възможността да продават в чужбина, интернационализацията и достъп до полезни източници на информация”. Таков разкри и конкретни инструменти и обучения, с които насърчават малките и средните предприятия към онлайн присъствие.

Мирослава Станева от eMAG България разгледа предизвикателствата и успехите на един от водещите онлайн търговци в региона, подчертавайки значението на адаптацията към локалните пазари и потребителски предпочитания.

“Потребителите възприеха онлайн пазаруването за почти всяка нужда – от напитки и кафе до грижа за красотата, видяхме нарастваща честота на пазаруване – клиентите купуват повече и по-често от по-голямо разнообразие от продукти, не само електроуреди. В този контекст ние продължихме да увеличаваме гамата от продукти заедно с над 56 000 търговци на нашия регионален пазар, насочен към население от над 35 милиона души в ЦИЕ (Румъния, България, Унгария). За да подпомогнем ускоряването на електронната търговия в региона и нашите 10 000 търговци, активни в eMAG България, се правят сериозни инвестиции на групово ниво в разработването на ключови програми в подкрепа на техния растеж. Улесняваме и трансграничните продажби със сериозна инвестиция на групово ниво в регионалната платформа като предоставяме автоматизиран превод, уникален интерфейс за поръчки/връщане, поддръжка на местен език и други. Тепърва ще обявим още новости и отлични решения при нас.”

Гергана Илиева от Българо-румънска търговско-промишлена палата изтъкна ролята на междудържавното сътрудничество за улесняване на трансграничната електронна търговия и подкрепата за бизнесите при разширяването им на нови пазари. Какви проучвания и насоки дават на своите членове, включително и насръчване да участват в големи международни събития като Balkan eCommerce Summit.

Звезделина Лачева от Ди Ес Смит България сподели вижданията си за нарастващата тенденция към устойчивост и рециклируеми опаковки. Според проучване на Smithers Future of eCom Packaging 2022-27 за електронната търговия: 85% от европейските потребители търсят продукти, които са опаковани възможно най-малко. Онлайн клиентите избират брандове, които се отнасят сериозно към устойчивото развитие, а за 41% е важно транспортната опаковка да може да се рециклира. Предизвикателствата са свързани с общите за клиентите ни затруднения по овладяване на разходите им и заедно много бързо се налага да търсим варианти за оптимизация.” Госпожа Лачева добави, че “законодателните органи на Европейския съюз и Комисията постигнаха споразумение относно правилата на ЕС за устойчиви опаковки, насочени към справяне с нарастващите количества отпадъци, произведени в ЕС. Новите правила, които се очаква да бъдат одобрени, ще подтикнат бизнеса да намали опаковките за еднократна употреба и да гарантира, че всички опаковки могат да се рециклират до 2030 г.”.

Пресконференцията завърши с оптимистичните очаквания на Никола Илчев и ключовата роля, която едно от най-големите събития за електронна търговия и дигитален маркетинг на Балканите може да изиграе за справяне с основните предизвикателства. Balkan eCommerce Summit 2024 се очаква:

 • да представи най-новите тенденции в електронна търговия и дигиталния маркетинг;
 • да даде възможност за представители на всички държави от Балканите да се срещнат и обменят опит, идеи и потърсят решения за по-лесна трансгранична търговия;
 • да отвори още повече пазари за онлайн търговците, включително към Централна и Западна Европа;
 • да запознае участниците с данни, статистики и особености на ключовите съседни пазари и така да улесни навлизането в тях;
 • да информира за новите софтуерни и технологични решения, с които електронните търговци да управляват бизнеса си по-ефективно;
 • да изгради приятелски отношения между гостите, за да улесни партньорските отношения в бъдеще.

Balkan eCommerce Summit 2024 ще се състои на 4-5 април в Арена София. Събитието има богата конферента програма с над 30 международни лектори, допълнителни по-малки събития Business Exchange Sessions, огромна експо зона с над 150 изложители от България и още 17 държави, парти след първия ден и специални панели с фокус на пазари като Гърция, Румъния и Унгария. Всички участници получават достъп и до специално приложение, в което могат да видят гостите, спонсорите, партньорите и лекторите, да общуват помежду си и след събитието. Цялата програма и билети тук: https://balkanecommerce.com/

Details

Start:
4 април
End:
5 април
Event Category:

Venue

Арена София
бул. “Асен Йорданов” №1
София, София-град 1113 България
+ Google Map
Phone
+359 2 9033606 +359 2 9033749
View Venue Website

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader