Интервюта . 2 минути

Юрий Славчев: Преживяванията създават връзки и сплотяват хората

Юрий Славчев Преживяванията създават връзки и сплотяват хората

Юрий Славчев е специалист с над две десетилетия опит в областта на маркетинга и брандинга, със специализация в Бранд мениджмънт. Вдъхновен от страстта си към туризма и приключенията, създава Gifto.bg. Това е платформа за подаряване на незабравими преживявания, участник в конкурса eCommerce Academy Awards 2023, за която ще ни разкаже в следното интервю за Neftelimov.com.

Как дойде идеята за Gifto.bg и какво точно е то?

Идеята за Gifto.bg се появи, след като разбрахме потенциала на събирането на разнообразни приключенски услуги в един сайт. От този момент през последните пет години, платформата еволюира до бранд, който обхваща множество преживявания за различна аудитория.

Сега Gifto.bg осигурява достъп до стотици уникални изживявания, премахвайки всички бариери, свързани с избора, подаряването и резервирането на преживяванията.

Как се подаряват истории?

С Gifto.bg, подаряването на истории е почти като подаряването на продукти. Получателят може да избере подходяща дата, да смени преживяването с друго или дори да избере собствено преживяване с помощта на универсален ваучер. Освен това, предлагаме разнообразие от подаръчни опаковки, подходящи за всеки повод и възможност за персонализация на ваучера.

Нашият сайт има удобни филтри в каталога, за да откриете идеалното преживяване.

Юрий Славчев

Какво е мулти-бранд и трудно ли се създава такъв в България?

В контекста на нашия бизнес, мулти-бранд означава предлагането на услугите на множество различни брандове в един общ каталог. Подобно на електронните платформи за продажба като Emag, където потребителите сравняват продукти по цена и условия на доставка, ние също предлагаме разнообразие, но с фокус върху преживявания. Всеки доставчик предлага уникални услуги и нашата задача е да осигурим подробна информация за всяко преживяване, дори по-подробно от самите изпълнители.

Организацията на работа с множеството партньори от цяла България е ключов елемент в създаването на мулти-бранд платформата. Трябва да се адаптираме към техните счетоводни процедури, начини на комуникация, системи за разплащане и резервации. Това включва вземане под внимание на факта, че Viber и Excel все още са основни инструменти в бизнеса в България.

Юрий Славчев на събитие

Как твоят бизнес се грижи за природата?

Ние се ангажираме активно с опазването на околната среда и искаме да се докажем като зелен бизнес. Предлагаме отстъпка от 1 лев на всеки клиент, който избере да закупи дигитален ваучер и да плати онлайн. Целта е да насърчим потребителите към поведение, спестяващо вредното въздействие върху околната среда. Докато 1 лев може да изглежда незначителен, той има ролята да накара хората да се замислят за действията си спрямо природата.

Освен това, избягваме използването на хартия в нашия документооборот. Не приемаме плащания в брой и не поддържаме физически офиси. Предпочитаме да избягваме излишни пътувания – нашият екип работи от разстояние, а клиентите имат възможността да поръчват дигитални ваучери, доставяни по имейл.

Забелязал ли си твоите клиенти от какви преживявания се интересуват най-често?

За различните поводи и получатели има различни преживявания, но хубавото е, че има за всеки по нещо.

 • При поводи като пълнолетие или дипломиране често се избират подаръци, които предизвикват младежа да стъпи извън зоната си на комфорт, като по този начин символизират влизането във възрастния живот. Примери включват бънджи скокове, пандюл или полет с парапланер.
 • За романтични поводи обикновено се избират преживявания, които включват двамата партньори. Те могат да включват различни активности, които стимулират тяхната връзка и сплотяват ги като двойка. Това може да включва скокове с бънджи в тандем, ескейп стаи, гмуркане или виа ферата.
 • За юбилеи и годишнини обикновено се предлагат романтични уикенди със спа, винени дегустации или конна езда, с цел поддържане на романтичната искра между двамата партньори. Полет с балон е също популярна опция.
 • За семейни събирания през лятото, предлагаме разходки с яхта, които обикновено включват водни игри и вкусна храна. Тези активности са подходящи за всички възрасти и създават усещане за общност и свързаност.
 • За тийнейджъри предлагаме разнообразни възможности – от уроци по рисуване на графити и каране на скейтборд до кариерно консултиране.

Юрий Славчев на мотор

Колко е важно за едно преживяване с каква компания си?

 • Преживявания, които се споделят с непознати хора, могат да бъдат много обогатяващи и разкриващи. Те предлагат възможност да срещнеш нови хора със сходни интереси и възгледи и да разшириш своя социален кръг.
 • Преживяванията, които споделяш само с избраната компания, най-често създават спомени и укрепват връзките. Те могат да бъдат подходящи за семейства, двойки, групи от приятели или колеги. Споделянето на тези моменти често допринася за укрепване на взаимните връзки и за създаване на общи спомени.
 • Преживяванията, които са предназначени само за теб, са важни за твоето самообновление и персонална самооценка. Те ти предоставят възможността да почиваш, да се връщаш към себе си и да се зареждаш с нови сили.

Аз препоръчвам за баланс в живота да опитвате от време на време от и трите вида.

Юрий Славчев на самолет

В какво си струва да се инвестира в днешно време?

Модерно е да се препоръчва да се инвестира в преживявания, но аз не бих нарекъл преживяването инвестиция. Преживяванията ни дават свежи сили, за да се фокусираме върху наистина важните неща в живота. Преживяванията създават връзки и сплотяват хората –  използвайте ги по този начин.

Инвестирайте:

 1. в себе си,
 2. в своя бизнес,
 3. в хората и средата около вас.

Последното екстремно нещо, което направи в личен план? А в бизнеса?

Понеже вече съм семеен човек, фокусът от „екстремни“ се измести върху „вълнуващи“ преживявания.

При всяка удобна възможност пробвам преживяванията от нашия каталог, последно – гмуркане с акваланг, морски каякинг и зиплайн на Северното Черноморие. Следващото вероятно ще е есенно офроуд приключения с АТВ-та, бъгита и джипове някъде в Централна България.

Юрий Славчев на поредното си преживяване 

А в бизнеса всеки ден е вълнуващ! Проектът е пуснат преди 7 месеца и има успех – трябва да работим. Всяка стъпка от пътя – от онбординга на нови изпълнители, през развиването на услугата, до съответствието с очакванията на клиентите. Всичко това е вълнуващ процес, който ми предоставя възможността да раста и да се развивам в бизнеса.

Защо решихте да участвате в конкурса eCommerce Academy Awards 2023, категория ,,Маркетплейс и мулти-бранд‘‘?

Надявам се посредством участието в конкурса повече хора да разберат за нас и за нашата кауза. Също искаме да заявим за себе си в професионалните среди с цел полезни връзка и партньорства. Не на последно място чакаме обратна връзка от експертното жури, която ще ни даде много ценна насока за развитие.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 31 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на електронната търговия. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader