Продажби . 1 минутa

Защо е важно всеки човек трябва да разбира същността на продажбите?

Защо е важно всеки човек трябва да разбира същността на продажбите

В предишната ми статия в Neftelimov.com ти представих лично от моя над 25-годишен опит в тази сфера двата кратки и нестандартни съвета за продажбите – никога да не продаваме! И винаги да задаваме най-важния въпрос „Защо“ по много пъти – на клиента и на себе си. В края на тази статия обещах, че в следващата си статия тук ще разкажа Защо (!) според мен е важно всички, които не се занимават професионално с продажби, трябва също да разбират същността на това древно изкуство като продажбите. Ето, че настъпи този момент…

Защо е важно всеки човек да разбира същността на продажбите?

Това е лесен въпрос:

Защото всички ние „продаваме“ нещо на някого по много пъти на ден.

Потърси в Google какво е определението за „продажба“ и сам ще се убедиш в това. Определението, което аз намерих е:

Продажбата е транзакция между две или повече страни, обикновено купувач и продавач, при която стоки или услуги се разменят за пари или други активи.

Ако четеш това определение в по-широк контекст и, ако имаш по-богато въображение, ще разбереш, че наистина ние продаваме всичко във всеки момент. Ето няколко прости примера:

#1 Същността на продажбите на работното място: Продаваме себе си по време на интервю за работа.

Разменяме своите време, знания, опит и резултатите, които се ангажираме да постигнем срещу определено количество финикийски знаци, които ще получаваме по банковата си сметка в края на всеки месец.

#2 Същността на продажбите в семейството: Продаваме на нашите деца идеята, че трябва да си научат уроците.

В замяна те ще получат един час свободно време да играят онлайн игрите (за които ние плащаме на доставчика на телекомуникационни услуги). Ще получат знания и справедлива оценка в електронния бележник. Всяко дете приема поне един от тези „активи“. Някои хора разменят научаването на уроците срещу един спорен актив „липсата на наказание“ , с което аз не съм особено съгласен.

Същността на продажбите в семейството е в продавамето на нашите деца идеята, че трябва да си научат уроците

#3 Същността на продажбите в любовта: Продаваме на близък човек идеята да направи нещо, което ние искаме.

Искаш да заведеш приятеля си на гости с твои приятелки, а той предпочита да гледа полуфинал на Шампионска лига. Ето тук може да ти се наложи да приложиш най-сложните продажбени умения! Те са комбинация от твоя чар. От това, което ще обещаеш в замяна и в бъдеще време (ще заплатиш в следващ период с нещо ценно за него) или отново – ще предложиш „липсата на негативно отношение“. Това си е голям актив!

Това са все примери за ситуации, в които се предполага, че отсрещната страна не гори от желание да „закупи“ твоята стока, услуга или идея. На практика, в традиционните продажби – каквито са те в ежедневието на всеки професионален търговец, това е ежедневие.

Тези, които се занимават професионално с продажби (говоря за всички, на чиито визитки пише нещо със Sales, последвано от още думи – Sales Agent, Sales Representative, Sales Manager, Sales Director) знаят колко често потенциалният клиент („проспект“) няма желание да чуе какво искаш да му кажеш, камо ли да купи от теб. Именно затова ще бъде следващата ми статия! За това как да не стигаме до момента на директен отказ. Дали те заинтригувах поне малко?

Премини към следващата моя статия, а именно да разбереш при директни продажби как да продаваме, без да стигаме до отказа „НЕ!“?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Сава Бобчев

Занимавам се професионално с продажби вече над 25 години. Работил съм на всички възможни нива и във всякакви сфери, свързани с обслужването на клиенти – от оператор в Call Center до генерален директор за България на голямата световна спортна марка PUMA. Също за фирми и марки, като XEROX, RECKITT BENCKISER (Calgon, Vanish, Veet, Nurofen и… Durex), WRIGLEY’S (дъвките Orbit, ,,5”, Winterfresh, Airwaves…), но и в компания за бързи кредити. Продавал съм тоалетна хартия и копирни машини за 100,000 долара бройката. Какво е общото между всички компании, за които съм работил – това, че продуктите им са сред най-скъпите на пазара, но същевременно се продават изключително добре и са много известни.
Как се постига това? Ето отговорът на този „въпрос за 100,000 лв“ – преди години ми предложиха да стана лектор в 9 Academy. Когато ме питаха каква ще е темата на презентацията, нямах никаква идея… докато на следващия ден не разбрах, че мога да говоря само за едно нещо и то е това, което правя вече 25 години – да добавям стойност.
В момента съм директор ,,продажби“ на българските биошоколади Benjamíssimo. Дали е лесно? – НЕ, но е много забавно именно, защото ние добавяме стойност с това, което сме – като компания, екип и личности. Това е моето кредо и се опитвам да го предам на децата си.
Дано мога да съм ти полезен с нещо. Учил съм се от най-добрите и мога да ти предам част от наученото, пречупено през собствения ми опит.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader