Бизнес . 1 минутa

Как се създава ресторант с нулев отпадък? | Blagichka – Zero Waste

Как се създава ресторант с нулев отпадък Blagichka Zero Waste

Съдържание на статията:

В днешно време е модерно да правиш неща с нулев отпадък!

Не! То най-вече е екосъобразно за нас хората и за природата като цяло!

Но какво ще ти коства да създадеш ресторант с нулев отпадък в България?

Най-добре ще ни обясни това Блажка Димитрова. Затова я поканих да разкаже в следната статия на Neftelimov.com.

Блажка Димитрова през последните 11 години активно работи с младежи. Била е учител по програмата ,,Заедно в час‘‘. Вече 7 години работи активно с младежи с различни възможности. А от 3 години активно развива ,,Благичка – кухня с кауза‘‘. Мястото, което се превърна в заведението с нулев отпадък в България.

Първият ресторант с нулев отпадък отвори преди 3 месеца.

Blagichka – Zero Waste се превърна в моя мечта през януари 2018 година, а на 30 май 2019 година, след година и половина, вече бе реалност. В редица интервюта през последните три месеца засягам темата за пътя, който извървях заедно с екипа на Благичка.

От много време обаче изпитвам нуждата да разкажа през какво наистина преминахме и как в момента се справяме с всички предизвикателства.

Всичко започна през януари 2018 година. Беше 22 януари, събитието беше Панаир на идеите на 9 Academy и аз бях един от участниците в сезон 5. Като такъв, имах възможността да представя пред жури и голяма публика идея, която имах.

Блажка Димитрова, основател на първия ресторант с нулев отпадък

Идеята бе превръщането на „Благичка – кухня с кауза“ в първия ресторант с нулев отпадък в България.

Обратната връзка тогава бе противоречива – част от журито подкрепи идеята, друга част сподели, че това би било много трудно и дори невъзможно.

Е, прави бяха… Беше много трудно!

Февруари месец започнах да търся мястото, което да превърна в ресторант с нулев отпадък. Април вече бях набелязала перфектното – поносим наем и горичка непосредствено до мястото, където щяхме да разположим компостера.

компостерът на първия ресторант с нулев отпадък

Наехме го и започнахме да действаме. Имахме доста ограничен бюджет и дори не това беше проблемът в началото. Създаване на проект за мястото, реконструкция на целия обект, разбиване на стени, изграждане на нови, одобрения от общината, всички срещи в БАБХ – обяснения, че това е място, в което искаме да пазаруваме насипно и да няма пластмасови опаковки, да компостираме всичко, да доставяме в наши кутии. Всичко това бе ново и различно. Куп въпроси изскачаха и ние трябваше да намерим решение на всичко.

За да постигнем заведение с нулев отпадък, основополагащо бе да отговорим на въпроса: Как да пристигат продуктите в кухнята ни?

Така че да нямат пластмасови опаковки, които в общия случай след това се изхвърлят. Отговорът бе опаковки от хартия, стъкло или вид естествен плат, а в някои случаи и алуминиеви, въпреки че в момента такива не купуваме под никаква форма, както и такива от пластмаса, която е за многократна употреба. Причината да се спрем на тези опаковки е следната:

  • Хартията – идеална за нашия компостер, бързо се разгражда и превръща в тор.
  • Стъкло – защото може да се използва отново и отново, а ако се счупи и изпрати за рециклиране, може да се рециклира безкрайно много пъти.
  • Плат от естествен материал – защото може да се използва многократно, както и да се компостира.
  • Алуминий – подобно на стъклото, може да се рециклира безкрайно много пъти.
  • Пластмаса за многократна употреба – защото годността ѝ е между 3 и 5 години, а е много лека и удобна в ред ситуации.

Първоначалният ни план бе да намерим доставчици на храна, които да се съгласят да доставят в такива опаковки. След няколко неуспешни опита, осъзнахме, че за да постигнем идеалния резултат, трябва ние да пазаруваме. И така този проблем го решихме. Тук много важно бе да намерим местните магазини в квартала и да им обясним как искаме да пазаруваме. В малките магазини се получава много лесно.

кутии за разделно хвърляне на отпадъчи в ресторант с нулев отпадък

Местните плод и зеленчук, млекарница и месарница – сигурен партньор по пътя на създаването на ресторант с нулев отпадък.

В тях често работят самите производители и собственици и за тях е наистина важно да бъдеш техен клиент.

Вторият елемент, който ни прави заведение с нулеви отпадъци, е начинът, по който готвим в кухнята и как третираме храната. Всеки продукт, който купуваме, да бъде добре преценен. Не пазаруваме големи количества, за да не изхвърляме след това. Всеки ден приготвяме различни ястия на база наличното на пазара. Нямаме постоянно меню и това ни позволява да бъдем гъвкави. Рядко ни остава сготвена храна, която да не успяваме да продадем в деня. В такива случаи екипът я взима за вечеря у дома.

От скоро имаме план и да открием възрастни хора в нужда из квартала, на които да даваме останалата в края на деня храна.

Всеки продукт използваме максимално ефективно.

Вдъхновени от всякакви кулинарни предавания и ние се опитваме да превръщаме стръкове на магданоз и копър, обелки от картофи и тиквички и всякакви подобни във вкусни, засищащи предястия.

Всичкият органичен отпадък, който остава накрая, включително чая и кафето (които също пазаруваме насипно или в компостируеми опаковки) изпращаме в компостера до заведението и за по-малко от 2 месеца се разгражда там и превръща в компост. Тор, която е богата на микроорганизми, която използваме, за да наторяваме цветята и билките в заведението и градинката пред него.

компост на ресторант с нулев отпадък

Най-голямата ни победа с компостера бе неочаквана за нас.

Два месеца, след като го построихме, над 10 двойки започнаха компостиране на своя отпадък в нашия компостер. Малко по малко компостерът на Благичка се превърна в квартален компостер, насърчаващ всеки индивидуален човек да започне да компостира с нас.

Вече имаме десетки хора! Вълнуващо е!

И третият елемент, които затваря цикъла и ни прави наистина ресторант с нулев отпадък, е начинът, по който доставяме на нашите клиенти.

гости на ресторант с нулев отпадък

Без значение дали имаме кетъринг или доставяме обяд само на един човек, ние винаги използваме съдове за многократна употреба.

Клиентите ни вече свикнаха с това. Всеки от тях оставя депозит от 2 лв. за всеки съд, а когато го върне, ние му връщаме парите. Освен това стимулираме клиентите ни да носят свои собствени кутии и чаши, като им даваме 10% отстъпка от поръчаното.

Основната мисия на ресторанта с нулев отпадък е да наема младежи в неравностойно положение и такива с увреждания.

В екипа ни в момента има двама глухонеми младежи, имали сме и младежи със СОП. Често сме имали ситуации, в които не всичко, което са напазарували, са успели да вземат в кутиите и бурканите, с които отиват на пазар, или пък нещо, което е предназначено за компостера е отишло в кофата с общия боклук. Съвършенството е трудно за постигане и понякога не се получава, но пътят към него е важен. Всички в ресторанта се учихме през последната година.

обзавеждане в ресторант с нулев отпадък

Много пъти допускахме грешки, но днес вече сме постигнали това, което искахме. Имаме месеци, в които се е наложило да пратим не повече от 5 опаковки в кофите за боклук и то в тези за рециклиране. Младежите пазаруват сами, продавачите в местните и дори в големите магазини вече знаят кои сме ние и са свикнали с нашия начин на пазаруване. Привлякохме над 30 човека, които започнаха да компостират в нашия компостер.

Нулевият отпадък не е крайна цел, а път, който ние в Blagichka – Zero Waste вървим много уверено и успешно!

В тази връзка научи също как да се грижиш за природата, а не просто да хвърляш отпадъци.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader