Комуникации . 1 минутa

21 правила при използването на бизнес комуникации

22 правила при използването на бизнес комуникации

През последните години се нароиха много търговци, маркетолози, коучъри, дигитални нинджи и изобщо всякакви хора, желаещи да продават или предлагат нещо с помощта на бизнес комуникации. Било то книги, семинари, бонбони, да стъпят на Марс, платени фенове и лайкове по социални мрежи и т.н. Както и много стартъпи, начинаещи бизнеси, зараждащи се идеи, изобщо избуяващ предприемачески дух.

Тъй като подобни практики зачестиха, което си е супер, предлагам в следната статия на Neftelimov.com някои кратки съвети. Може би ще помогнат малко за успешното ти представяне.

#1 Основно правило при бизнес комуникации:

Никога не се лъже. Иначе ще заприличаш на телефонен измамник, а не на ловък търговец.

#2 Гледал си ,,Вълкът от Уолстрийт‘‘? Браво! Допусни, че и другите са го гледали. И елементарни похвати като „Сега ще ти продам тази химикалка“ вече не вървят.

#3 И други кино-похвати може да се окажат леко остарели. Ако пробваш с класиката „Ще Ви направя предложение, на което няма да можете да устоите“, нищо чудно да получиш конска глава в замяна.

#4 Ти пишеш/звъниш на другата страна. Ти си активната страна и искаш от тяхното време. Бъди мил и любезен.

#5 Никога не започвай разговор с непознат на „ти“. Даже и да питаш колко е часът. Да, социалните мрежи позволяват известна фамилиарност. Но това не е оправдание.

#6 При бизнес комуникации не бъди нагъл. Все пак искаш парите и времето на хората.

#7 Подготви се какво ще кажеш на другата страна. Ако не можеш в две-три изречения да артикулираш какво искаш, то може би не ти е ясна концепцията. И трябва да премислиш целия план.

#8 Свърши малко предварителна работа. Напиши предложение. Така хем ще видиш дали имаш консистентна идея, хем ще спестиш време на отсрещната страна.

#9 Пести времето на другите. Ще го оценят.

#10 Не кани хората на дълга среща, за да им разкажеш каква ти е идеята. Или идеята не е добра, и само губиш времето на човек. Или идеята е добра, но като обясниш предварително, отсрещната страна ще може да се подготви. (тази точка има изключения – пичвания, презентации пред бордове, участия в конкурси и др.)

#11 При бизнес комуникации идеята да въвлечеш непознат в дълъг разговор, за да може в него да се опиташ да обясниш какво искаш, е наивна. Пробвай по-ясните и стегнати комуникации.

#12 Направи презентация. Максимум от 10 слайда. Никой няма да си губи времето с по-дълга непоискана презентация.

#13 Направи ориентировъчен бюджет. И за теб е добре, ориентира те в цифрите. И за другите хора е добре, дава първоначална представа защо непознатите ги тормозят.

#14 Посочи ясно какви ще са ползите. Даже и да са ясни, ярко ги открой. Имаш само един шанс да впечатлиш.

#15 Дефинирай ясно какво искаш от другата страна. Т.е. колко време, какви усилия и какво финансиране очакваш.

#16 Посочи сроковете. Другата страна е добре да знае с какво време разполага. И за четене. И за взимане на решение.

#17 Не използвай прилагателни. „Единствено“, „уникално“, „възхитително“ и т.н. определения може и да са подходящи за телемаркетинг. Бизнес хората нямат време да се занимават с глупости.

#18 Посочи ясно твоите собствени ангажименти в начинанието. Ако ще е съвместна работа, трябва да е ясно от началото кой, колко и какво влага в нея.

#19 „Не“ означава „не“. И в личния, и в професионалния живот. Като ти откажат, кажи само „Благодаря за възможността! Опитах. Не стана. Успех!“ И си тръгни. Това важи и за политиката, и за личния живот.

#20 При бизнес комуникации най-вероятно на десет отказали, един ще прояви интерес. Не се отказвай бързо. Бъди упорит!

#21 Все пак имай едно наум, че ако доста време никой не прояви интерес, може би идеята или представянето ѝ трябва да се промени.

Бил съм и от двете страни на предложенията при бизнес комуникации.

Атакувал съм много хора с идеи и проекти. С някои станахме добри приятели. Атакували са ме с много идеи и проекти. И с някои станахме добри приятели. Много идеи се реализираха, много идеи изостанаха за по-добро бъдеще.

Времето е единственият ресурс, който не можем да се възстанови, след като се изразходи.

И в днешното забързано ежедневие особено в бизнес средите, все повече хора започват да го ценят. За успешните хора времето е в най-голям дефицит. Затова ревностно го пазят. Бъди открит, прям, мислещ и не им губи времето. Както и собственото си.

В тази връзка разбери също 9 кратки правила за бизнес етикет и как да надминем конкуренцията?

Източник: Facebook

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Любомир Аламанов

Любомир Аламанов е повече от 20 години в сферата на комуникациите. Ръководил е проекти за Lidl, Coca-Cola, HP, Майкрософт, Теленор, Нестле, Байерсдорф, Сименс и др. През 2016 г. е посочен за един от най-влиятелните комуникационни специалисти в сферата на Community Relations. Една от най-авторитетните световни медии за комуникации PR News го включва в своя ежегоден списък с професионалисти иноватори, допринесли изключително за развитието на PR професията – 50 Game-Changers of PR for 2017, а The Holmes Report го посочва в престижния списък Innovator 25 EMEA 2018. Декември 2018 взе второ място в престижната категория PR Leader of the Year. Той е единственият българин, достигал до финала на авторитетните награди. Признанието идва само седмица след като компанията SiteMedia Consultancy, на която е изпълнителен директор, бе определена за едно от най-добрите работни места в PR сферата за цял свят от PR News. Любомир не един път е повтарял в различни издания, че ние, българите, сме на световно ниво и на много места ни дават за пример. Повече за него в интервюто за Uspelite.bg

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader