Продажби . 1 минутa

Директни продажби: Как да продаваме, без да стигаме до отказа „НЕ!“?

Директни продажби Как да продаваме без да стигаме до отказ

При директни продажби има един много лесен и устойчив начин да продаваме, без да стигаме до отказ. Или с други думи казано – до болезнения момент с „НЕ!“-то. Точно този подход ще ти представя в следната статия на Neftelimov.com.

Колкото по-рано зададеш затворения въпрос „Искаш ли да…?“ при директни продажби, толкова по-голям шанс има да получиш шамар под формата на отказа – Не!

Защо се стига дотам? – Защото бързаш!

  • …Защото следваш скрипт, писан от друг човек;
  • Защото имаш цел за брой продажби;
  • Защото е краят на месеца;
  • Защото подхождаш към продажбите като професионални продавачи (в тази връзка разбери защо е важно всеки човек да разбира същността на продажбите);
  • Защото искаш да разбереш дали клиентът ще купи. Защото си самоуверен/а и/или вярваш, че имаш уникален продукт и никой не може да ти устои или че всеки втори човек има огромна необходимост от твоя продукт или услуга точно сега.

Това е голяма заблуда.

Ако работиш в компания с огромен бюджет за маркетинг и реклама, която произвежда наистина уникални продукти, шансът да получаваш „Не!“ е по-малък. Колко такива компании познаваш? Колко компании с огромен бюджет за реклама продават вода в средата на пустинята и имат нужда от търговци? Най-вероятно ти продаваш нещо, което и други имат. Най-вероятно твоят продукт или услуга е по-скъп от повечето познати алтернативи. Сигурен съм, че имаш готов списък с поне 3-4 уникални качества и предимства на твоя продукт или услуга. Тогава защо (!) четеш тази статия, защо (!) работиш като продавач, защо (!) не караш Ferrari с цвят червен? Мммм?

Директни продажби Как да продаваме без да стигаме до отказ

Моля, прочети още веднъж предишната ми статия за двата кратки и нестандартни съвета за продажбите.

Не продавай при директни продажби и не само! Ако продаваш, ще получаваш по 10 „Не!“ на ден.

И обратно – ако се забавляваш, докато си говориш с хората, ако си в добро настроение, ако разбереш какво точно вълнува събеседника ти – можеш да постигнеш много повече. Задай си въпросите: Как се чувства в момента моят събеседник? Какво иска да прави през следващите 5 минути, 2 дни, 1 година или след като се пенсионира?

По този начин шансовете ти нарастват драстично.

Какво иска да прави синът ми Никола? Да бъде оставен на мира да гледа образователни видео клипове в YouTube. Да се вижда с приятели, да си почине от часовете в училище. Кой не иска това?! Какво всъщност означава това и коя е „разменната монета в случая“? Време! Той иска време. Днес децата нямат време или така си мислят. Истината е, че те нямат изградени навици за общуване, за приоритизиране и за концентрация.

Ако аз зная как да го науча да си пише по-бързо домашните, да научава по-бързо материала от часовете през деня. Да разбира какво всъщност пише в урока, кое е важно за него и какво трябва да запомни за живота и за оценката на теста в петък, аз ще му спестя време. Това е единствената разменна монета, която той приема. Аз няма да му продавам идеята да учи. Няма да му продавам, идеята да пише по-бързо.

Ще го оставя сам да опита и, ако му е интересно, да ме пита. Ако не му е интересно – да не учи, да изкарва справедливите оценки за това, което е „научил“, и да се забавлява. Така ще получи свободно време, но и по-ниски оценки. Все пак е добре да се замисля кое е важното за него, нали? Ако свободното време и тройките са ОК за него, всичко е наред. Така ще се успокои, ще се замисли и ще избере това, което наистина е важно.

Какво имаше общо с директни продажби казаното дотук с това как да продаваме без да стигаме до отказа „НЕ!“?

Всички твърдения са валидни за всеки клиент, с когото говориш. Ако клиентът ползва решението, с което разполага в момента, той е на ниво 3 или 4 (при ниво 2 щеше да е фалирал). Остави го на това ниво, ако иска само свободно време. Ако обаче иска да се развива, да печели повече, да гради имидж, да е над средното ниво в индустрията си или в квартала, в който живее, може би твоето предложение е това, от което има нужда.

Как ще разбереш?

Като овладееш системата за устойчиво общуване. Тя е много проста! Премини към следващата моя статия, а именно да разбереш 2х4 важни правила за успешни продажби, скрити в ефекта на пирамидата

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Сава Бобчев

Занимавам се професионално с продажби вече над 25 години. Работил съм на всички възможни нива и във всякакви сфери, свързани с обслужването на клиенти – от оператор в Call Center до генерален директор за България на голямата световна спортна марка PUMA. Също за фирми и марки, като XEROX, RECKITT BENCKISER (Calgon, Vanish, Veet, Nurofen и… Durex), WRIGLEY’S (дъвките Orbit, ,,5”, Winterfresh, Airwaves…), но и в компания за бързи кредити. Продавал съм тоалетна хартия и копирни машини за 100,000 долара бройката. Какво е общото между всички компании, за които съм работил – това, че продуктите им са сред най-скъпите на пазара, но същевременно се продават изключително добре и са много известни.
Как се постига това? Ето отговорът на този „въпрос за 100,000 лв“ – преди години ми предложиха да стана лектор в 9 Academy. Когато ме питаха каква ще е темата на презентацията, нямах никаква идея… докато на следващия ден не разбрах, че мога да говоря само за едно нещо и то е това, което правя вече 25 години – да добавям стойност.
В момента съм директор ,,продажби“ на българските биошоколади Benjamíssimo. Дали е лесно? – НЕ, но е много забавно именно, защото ние добавяме стойност с това, което сме – като компания, екип и личности. Това е моето кредо и се опитвам да го предам на децата си.
Дано мога да съм ти полезен с нещо. Учил съм се от най-добрите и мога да ти предам част от наученото, пречупено през собствения ми опит.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader
2-ро място на публиката
Медиен сайт на 2021