Интервюта . 9 минути

Иван Пантелеев: Един проект трябва да е актуален към таргет аудиториятa

Иван Пантелеев Един проект трябва да е актуален към таргет аудиториятa

Иван Пантелеев е Account Director & Partner в агенция по интегриран дигитален маркетинг Xplora BG. Отговаря за правилното анализиране на бизнес процесите на една компания, създаването на конкретния обхват на проект, приоритизирането и структурирането на един проект в рамките на агенцията, така че да може да достигне по най-правилния начин към екипа и съответното коректно реализиране на проекта. Текущо отговаря вече за екип от 7 проектови мениджъра в Xplora. Сред клиентите на агенцията са: „Престиж 96“, Helecloud, Wienerberger, „Ариана“, Skoda, „Сладкарници „Неделя“, „Medix“, Schneider Electric Bulgaria, Schneider Electric Israel, Tombou, Aladdin Foods, Libresse и други.

Извън работата в агенцията, преподава дигитален маркетинг през последните 6 години в университети като Стопански факултет към Софийски университет, МВБУ и Xplora Academy. Завършил е Стопанско управление в Стопански факултет към Софийски университет и е преминал лятна MBA програма в UC Berkeley и Babson college през 2011 г. Отделно има много хобита, като най-много обича да пътува със семейството си, да играе футбол, да обикаля Европа за спортен риболов и да заснема всички риболовни (и не само) приключения. От над 6 години с група приятели развива и Youtube канала CarpDays, където споделя за своите пътувания из Европа за спортен риболов.

Иван Пантелеев е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2022, а сега в Neftelimov.com ще ни разкаже добри и не чак толкова добри практики за електронната търговия.

Кои са водещите тенденции в маркетинга през 2022 година?

Темата с тенденциите е винаги интересна и актуална.

Най-вече, ако я направим приложима за нашия пазар. Ние активно я анализираме в нашия подкаст Xplore marketing, който създадохме преди близо година. От там мога да извлека няколко конкретни, които за мен са интересни:

The Messy Middle или с други думи – пълно “мазало”. Тук, ако ви е интересно, в Google има много материали и полезно съдържание. Накратко – нашият потребител се влияе от много фактори и човешки ситуации. Веднъж във фунията, той има опции да мине през много пътеки и ситуации, които биха формулирали неговото поведение. И това много често е трудно да се анализира. Заради това, вместо ние да се пробваме да правим перфектната фуния, по-скоро е важно да подготвяме нашите канали и позициониране да намира хората на повече места и да се фокусираме над силно стойностно предложение. И да анализираме и оптимизираме резултатите си с правилните процеси. Така статистически имаме по-голям шанс да конвертираме по-голям обем аудитории.

Ето още няколко, които биха били интересни:

  • Маркетинг екипите ще стават все повече помагащи и образоващи екипи, a не толкова рекламиращи;
  • Социалните мрежи ще стават все по-важни за маркетинг екипите;
  • Оптимизиране за ключови думи като част от SEO ще е ключов приоритет, заедно с правилна маркетинг стратегия около съдържанието;
  • Инфлуенсър маркетинг вече е част от интегрираното позициониране и става все по-ефективно за управление;
  • Кратки форми на видео съдържание намериха своето място и се използват все повече;
  • Автоматизация и изкуствен интелект (AI) – с правилната техническа среда и процеси, това е от изключително важно значение за дългосрочността на един успешен дигитален проект.

Иван Пантелеев, колко социални мрежи трябва да използваме, за да развиваме успешно маркетинга на фирмата?

Труден въпрос, защото зависи от много обстоятелства. Едни фирми могат да бъдат успешни, без да имат присъствие, други може да имат 7-8 и пак да имат предизвикателства. Моят отговор е винаги да мислим логично спрямо нашата таргет аудитория и тя дали присъства в съответната социална мрежа.

Веднъж решили да влезем в конкретна платформа, е важно да знаем можем ли да правим съдържание и поддържаме това съдържание по правилния начин. И ако добавим нова платформа, това би ли променило динамиката ни и регулярността на публикуване и анализи.

По-краткият отговор е между 2 и 4.

Къде следиш за всички новости и тенденции, които прилагаш в работата си?

Следя ги на различни места – форуми, хора, видеа, събития и т.н. Абонирал съм се за 8 до 10 платформи, в които да получавам информация в реално време. Рядко имам обаче време да чета всичко в реално време. Най-добрият начин за мен да следя трендове и тенденции е, когато работа по актуални проекти и проучвам правилно информация спрямо конкретен проект. След това идва и правилното приложение на информацията към него и средата при нас.

Преподаването в университетите също ми помага да съм в крак с времето, защото за мен е важно да водя лекции актуална информация и примери, които биха били приложими за студентите.

Иван Пантелеев, защо прие да бъдеш част от журито на конкурса?

Причините са няколко. Може би най-важната – харесва ми, че eCommerce Academy се старае да създава общност и да помага на бизнесите с полезни материали и подходи. Когато създаваш общност, тогава имаш потенциал да работиш с правилната мисия, визия и ценности. И общността го изисква от теб. Това ми хареса. Също така поздравления и за колегите, които са в журито. С част от тях съм работил заедно и споделяме много сходни ценности и подход на работа.

Така може да имаме сходен приоритет при оценки и да дадем по-голяма стойност на участниците.

На какви критерии трябва да отговаря даден проект, за да получи максимална оценка?

Да е актуален към таргет аудиторията и да носи силно стойностно предложение към нея.

Много лесно (ако си работил толкова дълго с индустрията) човек може да се ориентира, когато един бизнес носи своята уникалност и отдаденост. Заради това, за мен е важно да се вижда този акцент, както и динамика в проекта / адаптивност, която е от ключово значение в днешно време.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 30 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на онлайн търговията. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Във връзка с електронната търговия виж още:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader