Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

eCommerce Academy Awards: Търсят се най-добрите онлайн магазини!

31.08.2023

eCommerce Academy Awards Търсят се най-добрите онлайн магазини

След като през 2022 година отличи 15 победители в 12 основни и 3 специални категории, eCommerce Academy Awards отново търси “Звездите на онлайн търговията” у нас. Neftelimov.com е медиен партньор на конкурса.

eCommerce Academy Awards е специализиран конкурс за електронни магазини, който стартира през 2022 година.

Негови главни организатори са eCommerce Academy и Никола Илчев. Кандидатите в него са разпределени в 12 категории. Жури от над 50 професионалисти в сфери като SEO, маркетинг и реклама, дизайн, правни аспекти, обслужване на клиенти и други ще оценяват проектите в продължение на 5 месеца, за да отличат най-добрите сред тях. Победителите са общо 15 – по един от всяка от основните 12 категории, както и по един от трите специални категории:

 • Стартиращ онлайн магазин на 2023,
 • Проведена социална кампания през 2023,
 • Любим магазин на публиката за 2023.

ТУК може да видиш победителите от предходното издание.

участниците в eCommerce Academy Awards 2022

Категории в конкурса eCommerce Academy Awards за онлайн магазини, които са представени от български юридически лица

 • “Мебели, дом, градина и ремонт”,
 • “Лайфстайл”,
 • “Детски стоки”,
 • “Лична грижа”,
 • “Спорт, отдих и хоби”,
 • “Електроника”,
 • Книги, учебни помагала и офис продукти”,
 • “Авто-мото”,
 • “Хранителни стоки и домашни любимци”,
 • “Ръчно изработени продукти”,
 • “Дигитални продукти и услуги”.
 • От тази година, конкурсът отваря и една нова категория – “Маркетплейси и мулти-бранд”, в които могат да се състезават търговци, които създават платформи за продажба на продукти от различни вертикали или маркетплейс магазини.

Кандидатствай тук. Няма никакво значение колко голям е един магазин като продукти, бюджет, с който борави за реклама и маркетинг или какъв екип стои зад него.

Конкурсът eCommerce Academy Awards е организиран така, че всеки участник има шанс да се бори за първото място в своята категория.

Това още повече се доказа и при провеждането на първото издание, в която спечелиха награди, както много популярни магазини, така и по-млади и създадени с много по-малко средства. Журито оценява техническите показатели на магазина, SEO надеждността му, правните му параметри, дизайна и маркетинг частта напълно обективно.

Един от най-важните критерии е “Клиентското обслужване и след продажбен сервиз”, където много ясно си личи, кой търговец държи на клиентите и бизнеса си. За да може да оцени магазините в този критерий, журито на конкурса си прави поръчки в магазините, които са кандидатствали, след което създава различни казуси – желание за връщане или замяна, симулация на дефектирал продукт и други. Целта е да се проверят процесите, създадени от търговеца за работа с проблемни ситуации.

Никола Илчев организира eCommerce Academy Awards

Освен обратната връзка в края на конкурса, абсолютно всеки от кандидатите получава и PR пакет като допълнителен бонус за своето участие. Този PR представлява статия и интервюта, свързани с бизнеса, които се публикуват в различни медийни канали, партниращи си с eCommerce Academy, в това число и Neftelimov.com. Това е една уникална възможност за всеки бизнес да получи допълнително видимост, трафик към сайта си и нови клиенти.

Ето и нашите интервюта с някои от участниците от миналото издание на конкурса:

Кандидатите се борят за престижната статуетка “Звезда на онлайн бизнеса”, специално изработена за конкурса.

Също така първото място в 12те основни категории им осигурява и участие във видео поредицата “Зад кулисите на онлайн бизнеса”, създадена от eCommerce Academy. Епизодите може да намериш в YouTube.

За организаторите най-важно е участниците да са спокойни, че всички резултати от конкурса са напълно честни, справедливи и няма никаква възможност за влияние или ходатайстване за един или друг кандидат. Конкурсът не е супер комерсиален. Той цели да помогне на търговците да видят свои грешки при ежедневната си работа, да получат малко повече популярност и видимост, както и да бъдат част от една много качествена общност. Точно по тази причина и тази година конкурсът ще завърши на 5 октомври с голяма церемония по награждаване и конференция, фокусираща се върху информацията от него.

статуетките на eCommerce Academy Awards

Всички кандидати ще получат и достъп до ежегодната конференция eCommerce Academy Conference, която тази година ще се проведе на 5 октомври в зала “Джон Атанасов”, в София Тех Парк и е с подзаглавие ,,Най-добрите практики‘‘. На нея ще бъдат демонстрирани най-добрите практики за електронна търговия от България и чужбина, а организаторите обещават много изненади и награди за най-активните участници.

Интервю с Никола Илчев за конкурса eCommerce Academy Awards

Защо конкурсът eCommerce Academy Awards е важен за бранша, какви изводи си направиха организаторите през 2022 година и какво очакват от изданието през 2023 година?

Това питаме Никола Илчев, главен организатор на Академията за електронна търговия, която стои зад конкурса и е част от журито в категория “Работа с клиенти и следпродажбен процес”.

Разкажи ни повече за организацията на конкурса eCommerce Academy Awards.

Това е идея, която с екипа ми имаме от няколко години, но изчаквахме подходящ момент да я осъществим.

Истината е, че създаването и провеждането на един такъв конкурс не е лесно. Не го казвам, за да получа похвала от хората, а по-скоро, за да поздравя всички, които провеждат различни по вид конкурси, в различни браншове.

Работата е много тежка и отговорна. На първо място, което е и най-важно за мен, трябва всичко да е честно, прозрачно и справедливо. Всички, които ме познават добре, знаят колко много усилия положих да няма никакви съмнения около честността на конкурса. На второ място трябва да се изработят критериите и всички правила, които после да се приложат от журито. Трябва да се достигне до правилните хора, които да пожелаят да са част от конкурса, да им бъде всичко правилно комуникирано, за да извлекат максимално ползи от него. Трябва да се направи цялостна организация по оценяване и събиране на информацията от 50+ журиращи специалисти. Накрая всичко трябва да приключи с вълнуваща церемония, а компаниите, които не си тръгнат със статуетки, да не са разочаровани.

А какво те мотивира да го направиш и проведеш, след като е толкова трудно?

Краткият отговор е: Някой трябва да го направи и когато няма кой, се хващам аз (смее се).

Истината е, че конкурсите в България са доста подценявано нещо. Много хора смятат, че се правят с цел да погали егото на някого или някакви хора да си платят, за да получат награди. Не знам защо е това схващане, но нашите цели са коренно различни.

Искаме на първо място да показваме добрите примери. През 2022 година сред нашите победители бяха ИТТ Индустриал, Истински мед, Клевър бук, които са едни наистина чудесни магазини за пример. Всеки търговец може да влезе, да ги разгледа и да си “открадне” нещичко от тях – идея, функционалност или друго.

Втората причина, която почива в основата на желанието ни да провеждаме конкурса, е да създадем общност от електронни търговци, които се събират заедно, помагат си и работят заедно в различни направления. През 2023 година планираме 2 микросъбития, които ще адресираме най-вече към участниците от нашия конкурс.

Никола Илчев говори пред публика 

Каква беше обратната връзка след провеждането на конкурса миналата година?

По-голяма част от компаниите бяха доволни. Най-доволни бяха победителите естествено, но става дума за другите, които не спечелиха, но пък получиха обратна връзка от нашето експертно жури. Със сигурност знам за 3-4 проекта, които работят по нови версии на магазините си и са взели предвид много от коментарите, които нашето жури направи за техния бизнес.

Едно от нещата, които на мен ми направи впечатление, беше по-скоро свързано с комуникацията на компаниите по време на конкурса. Много от тях не го използваха като PR инструмент и не се възползваха максимално от всички активности, които ние създадохме за тях. Точно по тази причина, през 2023 година, имаме намерение да сме по-активни спрямо всички участници и да им помогнем да извлекат максимума от своето участие в eCommerce Academy Awards.

Има ли нещо ново в конкурса тази година?

Имаме нова категория, един от основните ни партньори е нов и имаме няколко изненади, които ще запазя в тайна и ще разкриваме в процеса на оценяване от април до август. Новата ни категория е “Маркетплейс и мулти-бранд”, където големите играчи на пазара ще могат да премерят сили един с друг.

Към основните партньори тази година се присъедини OLX, които ще вземат активно участие и ще разкажат на търговците с какво те могат да са им полезни в развитието на бизнеса. Традиционно конкурсът е подкрепен от Speedy, Office1, Jump.bg и NetInfo, които бяха основни партньори и през 2022 година.

Защо хората да вземат участие през 2023 година в конкурса eCommerce Academy Awards?

Давам 3 причини:

 1. Ще получат обратна връзка от нашето жури, на база на която ще могат да подобрят онлайн магазина си и да увеличат продажбите си.
 2. Чрез допълнителните PR пакети, които сме им подготвили ще получат трафик и качествени линкове към своя онлайн магазин, което ще подобри онлайн присъствието им и ще доведе до повече продажби.
 3. Ще попаднат в общност от хора, които могат да са им полезни в много направления, включително да подобрят своите продажби.

Кандидатствай за конкурса тук до 31 август. Междувременно виж също кои са 5-те групи критерии за оценка в eCommerce Academy Awards и една уникална, която я няма никъде

Details

Date:
31.08.2023
Event Category:
Website:
https://awards.ecommercebg.com/

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader