Поглед в бъдещето . 3 минути

Evan Nisselson, DigitalK: Скоро ще имаме камери по цялото си тяло

digitalk, capital

На 8-ми и 9-ти юни в София се състоя 7-мото издание на технологичната конференция DigitalK, която представи последните тенденции в бизнес иновациите. Организира се от ,,Капитал” в партньорство с фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ.

DigitalK събра най-значимите предприемачи, инвеститори, специалисти в сферата на дигиталния маркетинг, както и футуристи от целия свят, за да ни предоставят основните съставки да преосмислим и прекроим начина, по който правим бизнес. В следната статия ще представя интересните моменти от събитието.

Brock Pierce – Chairman, The Bitcoin Foundation: За една технология, която няма аналог.

Биткойн е по-сигурен от всички системи за сигурност на Google. Най-ярките умове в света градят екосистемата на биткойн. За пръв път в историята на човечеството можем да трансферираме стойност от едно място на друго без да използваме посредници, чисто и прозрачно. Блокчейн демократизира стойността и доверието. Работили сме с най-големите финансови институции в света, за да тестваме концепции и да потвърдим, че блокчейн е глобален феномен, който дълго ще отбелязва експоненциален растеж.


Evan Nisselson – General Partner, LDV Capital: Имаме камера на смартфона си, но скоро ще имаме камери по цялото си тяло.

Камерата ще бъде платформата на аугментираната реалност (добавена реалност или AR – взаимодействието между насложени данни, графики, аудио и други сетивни подобрения върху средата на реалния свят). 80% от информацията, която възприемаме, е чрез изображения. Изкуственият интелект няма да съществува без визуалното – не можем да видим галактики, земята или много други неща без сателити. Колите не могат да бъдат автоматични, ако не могат да ,,виждат”.

Интересното е, че накрая на деня нещата не опират до технологиите, а до съдържанието, което пускаме.

Следващата голяма стъпка – ще можем да плащаме през телефона си чрез идентификация със селфи.

digitalk, capital

Утрешните лекари ще използват камери вместо стетоскопи.

Скоро ще гълтаме камери вместо хапчета. Ще имаме преносимо и евтино устройство, което ще можем да си сложим в дома, за да анализира телата ни. Ще извършваме визуализация на човешки клетки, така че да наблюдаваме как се развиват заболяванията ни. Ще можем да следим здравето си.

Бъдещите автомобили имат поне 16 визуални сензора, за да функционират автономно.

Колите ще започнат да си комуникират една с друга за това коя как се движи на пътя и за какво да внимаваме по пътищата.


Dean Johnson – Head of Innovation, Brandwidth: Предстои ни да правим все по-малки и удобни устройства за виртуална реалност.

Работим върху технологията, която всъщност ангажира изключително много тялото и има позитивен ефект върху физическите показатели.

digitalk, capital


Kit Colbert – VP & CTO, Cloud Platform BU, VMWare: Промяна на мисленето на бизнеса и ИТ?

Това, което се опитваме да правим чрез ИТ, е да създадем условия за свободна икономика… Идеята не е да имаме пълен контрол, а да имаме правилния вид контрол. Ключовият елемент е мениджментският слой – искаш да имаш правила и регулации за това какво правят хората.

digitalk, capital

Brad Templeton – Chair for Computing, Singularity University: Робоколи, които спасяват човешки животи чрез софтуера, който ги задвижва.

Програмистите имат възможността да спасят света, като създадат софтуер за самоподвижни автомобили. Робоколите ще намалят вредните емисии с 200 млн. тона и ще прекратят презокеанския пренос на гориво. Пътуването вече няма да отнема от времето, в което можем да бъдем продуктивни. Разбирането за локация и продължителност на пътуването ще се промени.

digitalk, capital


Erik van Ommeren – Research Director, Gartner: Когато промяната докосне сърцето ти, тогава нещата ще започват да се случват!

До 2020 г. 40% от служителите ще намалят разходите си за здравеопазване благодарение на устройства, следящи здравни показатели в реално време.

До 2020 г. алгоритмите ще подобрят поведението на над 1 милиард работници в световен мащаб.

До 2022 г. бизнесите, базирани на блокчейн ще струват около 10 милиарда долара. Приложенията на технологията за незрели все още, но не за дълго.

5 урока от топ дигитални компании:

  1. 79% участват в дигитални екосистеми;
  2. 47% инвестират в анализи и данни;
  3. 40% правят вътрешни проучвания и разработки, а не ги аутсорсват.
  4. 78% се въвличат в стартъп проекти;
  5. 68% създават бимодален подход.

Трябва да помислим за това какво искаме като общество. Трябва да създадеш история, която да има влияние върху хората и бъдещето. И когато срещнеш хора да им говориш за нея. Да създадеш устойчиви модели за бъдещето или как да бъдем двигатели на промяната.

digitalk, capital


Технологиите се променят толкова бързо и са навсякъде, стават все по-бързи, имаме по-бързи иновации, мрежите се развиват бързо, имаме роботи, които имитират дейността на хората. Ние постоянно искаме неща, които са бързи, ставаме зависими към високата скорост, без значение за какво се отнася. А всъщност се адаптираме толкова бавно. Търсим ценности, които ни съответстват. Купуваме неща, които са значими за нас. Градим ценностите и разбиранията си да намерим принадлежност, без значение от скоростта на технологиите. Искаме ли да разбием стереотипите на работа, да градим красота и какви са предизвикателствата? Изкуството – то е това, което ни вълнува, не напредналостта на технологиите, но последните ни помагат да създадем вълнуващи творения.

Снимки от събитието: Надежда Чипева, Капитал

Виж също интересните моменти, както и цялото видео от лекцията на Ричард Брансън в България. Ще разбереш защо казва, че България разполага с безкрайно много възможности за бизнес…

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader