Интервюта . 1 минутa

Диляна Славова: Коркът е естествен, възобновяем и рециклируем дар от природата

Диляна Славова Коркът е естествен възобновяем и рециклируем дар от природата

Диляна Славова е корковата личност зад бранда за чанти и аксесоари от корк Дудеску. Весела, шарена и голям оптимист. Любовта ѝ към природата и всичко горско, по естествен начин заражда в нея интерес към корка. Вярва, че човек трябва да мечтае на каквато и възраст да е, защото това е постоянен извор на вдъхновение и творчество.

Дудеску е участник в конкурса eCommerce Academy Awards 2023 и това е поводът за следното интервю с Диляна за Neftelimov.com.

Как дойде идеята за Дудеску и какво точно е то?

Преди много години получих първия си подарък от корк, едно калъфче за телефон, което още си го пазя. Хареса ми, обичах да се различавам. Да имам нещо, което другите около мен нямат и с гордост си го ползвах. От тогава, покрай други подаръци и повече познания в областта, се влюбих в продуктите от корк. Започнах да работя по идеята повече хора да го опознаят и да се докоснат до него в ежедневието си.

Създадох бранда Дудеску. Името му стана комбинация от една стара любов, да си похапвам дуди (плодовете на черница), съвпадението на първите букви на думите дърво и моето име – Диляна.

Диляна Славова от Дудеску с чанта от корк

Какви са качествата на корка?

Коркът е лек, непропусклив за течности и газове, еластичен и сгъваем. Осигурява топлинна и звукова изолация. Забавя огъня и е силно устойчив на износване. Освен това е напълно естествен, възобновяем и рециклируем дар от природата.

Защо коркът реално е неизчерпаема суровина?

Животът на едно корково дърво e приблизително 200 години. За да се свали първата кора, дъбът трябва да е на поне 25 години. Придобитият първи слой е твърд и с неправилна структура, затова началната реколта почти винаги дава корк с лошо качество. След първия добив, дървото започва да образува нова кора за период от 4-5 години.

Истински качественият корк се добива при следващите сваляния на кората – на всеки 9 до 12 години. Което означава, че през живота си един корков дъб може да произведе материал за средно 16 добива, което се равнява на над 100 кг. корк.

Важно е да отбележим, че при добива и обработката на корк:

Според някои източници, оголването на дъбовите кори е дори полезно за самото дърво, защото удължава живота му и спомага за абсорбирането на въглероден диоксид. Всичко това го прави почти неизчерпаем източник на една екологична и многолика суровина.

чанта от корк на Дудеску 

Какви продукти от корк могат да се произвеждат? Вие кои предлагате?

Приложенията му стават все по-изненадващи, като се започне от използването му в строителството и архитектурата, в дизайна, в производството на дрехи, бижута и обувки, в мебелите, декорацията, здравето и козметиката, в производството на енергия, контрола на замърсяването и много други оригинални идеи.

В момента Дудеску предлага малка част от това разнообразие – насочеността е към модатачанти, портмонета и несесери. Скоро допълнихме каталога си със страхотни бизнес чанти и летни чехли. С времето мечтата ми е да можем да предложим продукти за всяка сфера от живота ни. Като започнем от дома, с панерите за плодове и саксии за цветя, през допълващите визията аксесоари, до офис консумативите – папки и органайзери.

Разнообразието е толкова голямо, възможностите безкрайни.

усмихната жена с коркова чанта от Дудеску 

Планирате ли да започнете свое производство в България?

Засега не обмисляме производство в България, но идеята съществува. Някъде в бъдещето и това може да се случи.

Коркът ще спаси ли света?

Може ли коркът да спаси света? Никой не може да го направи. Спасението е в комплексния подход. Да се подобряват и развиват малките неща. Коркът може да замести много други материали и по-този начин да допринесе за някакви подобрения в нашия свят.

мъже с чанти от корк от Дудеску 

Защо решихте да участвате в конкурса eCommerce Academy Awards 2023, категория ,,Лайфстайл‘‘?

Участието ми в конкурса eCommerce Academy Awards 2023 е продиктувано не само от желанието да достигна до повече хора, но и от обратната връзка, която ще получа като участник. Всеки се стреми към развитие и успехи, но намирането на съмишленици, които да се превърнат в приятели, е много важно. Пътят към тях е първо да научат, че ни има, и да открият свързващите ни малки.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 31 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на електронната търговия. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader