Образование . 1 минутa

БГ Наука: От ТЕБ зависи как ще продължи историята

бг наука

БГ Наука е списание за българската наука. Съществува вече 11 години. Безплатно е и достига до над 100 000 човека всеки месец. Но как е стигнало дотук и как продължава? Ще ти разкажа точно тук и сега.

Зараждане

Братята Петър и Росен Теодосиеви учили в много лошо училище, което нищо не им предлагало като развитие. Поради тази причина решили, че трябва да променят нещо. Затова се записали в градската библиотека в Добрич. Започнали да научават наистина много неща и тогава стигнали до момента, в който решили да споделят тази информация, като съберат в един портал/списание всичко, което научавали. Така само на 17 години сами се научили да програмират и на 12.12.2005 г. сп. „Българска наука“ вижда бял свят.

Петър Теодосиев, Росен Теодосиев, бг наука, перото
Петър Теодосиев (отляво) и Росен Теодосиев (отдясно)

Израстване

Всеки брой излиза с над 100-150 страници, като получават достатъчно материали месечно да излиза и с по 250 страници, но сметнали, че списанието ще е твърде тежко за четене. Решили, че е по-добре да се очаква новия брой и така да се чете това, което наистина е интересно. Работата е наистина много – подбор на статиите, редакция, дизайн на списанието, създаване на рекламни материали, които да го промотират сред читателите и т.н.

Всеки един от процесите отнема много време, а и изисква много знания. Реално целият този процес се извършва безвъзмездно, тъй като в момента списанието не печели пари.

Статии изпращат различни учени и специалисти от България. Има и преводни материали, които са важни и е добре да бъдат прочетени от повече хора.

Търсене

За някой може да е интересно да разбере, че повечето читатели са жени – над 55%. Повечето читатели на списанието са на възраст между 25 и 45 години. Това показва, че активните хора в България се интересуват от наука и не се плашат от това понятие.

Какво ОЩЕ успяха да постигнат само „на мускули”?

Да бъдат онлайн списание, което разпространява науката на разбираем и достъпен език. През годините над 100 външни автори публикуват своите научни публикации, а десетки милиони са изтеглянията за целия период на съществуване на списанието.

Да издадат над 95 броя на списание „Българска Наука“ и още много неща, които са в полза на всички нас, които се интересуваме от новото в науката и живота около нас.

бг наука, наука, лихтенберг, цитат

Но идва проблемът…

През годините всичко е било абсолютно безплатно и то напълно целенасочено, но това води със себе си и много негативни последствия. По този начин средствата никога не достигат, за да създадат и развиват нови проекти и идеи в полза на науката и обществото.

БГ Наука в търсене на решение

Осъществи се от самите читатели.

бг наука

Чрез анкета те дадоха своето предложение за съществуването на БГ Наука оттук нататък. Самите читатели решиха бъдещето на списанието, след като над 70% от всички – включиха се повече от 400 човека – отговориха, че биха дали 10 лв за годишен абонамент.

Решението

БГ Наука ще има допълнена платена версия. Въвеждане на платена форма на разпространение, защото мащабът на изданието налага голям обем работа, която не може да се извършва от доброволци и изисква промяна. Но запазване на максимална достъпност на изданието. Достъпността продължава да бъде цел на авторите и винаги ще е.

Живеем в не толкова богата държава и всички се опитваме да съкращаваме разходите си, а не да ги увеличаваме. Затова и цената на абонамента е изцяло символична. Първата цена е 5 лв, като за тези пари ще получиш пет последователни броя – за пет месеца, т.е. по 1 лев на месец или 1 лев за брой.

Другата възможност е да вземеш годишен абонамент, който ще ти гарантира достъпа до следващите 11 броя за 10 лева за цяла година. Така излиза, че на месец ще даваш по 83 стотинки.

Какво ще намериш в допълнените броеве?

Всеки брой ще продължи да излиза по стария начин и занапред – БЕЗПЛАТНО, но с по-малко страници. Минимумът ще е около 50 страници качествена научна информация на разбираем език. В допълнения брой ще има още 100-150 страници всеки месец. Това ще са статии, новини, интервюта, анализи и т.н. С други думи, за 150 страници труд ти ще даваш по само 1 лев…

От теб зависи как ще продължи тази история!

бг наука, безплатно, наука, списание, отлайнбг наука, наука  бг наука, наука

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader