Бизнес . 1 минутa

BESCO: 3 кризисни проблема пред стартиращите компании

BESCO с 3 кризисни проблема пред стартиращите компании

В следната статия на Neftelimov.com ще ти представя важна част от Икономическия доклад на BESCO за стартъп екосистемата в България, породен от настоящата глобална криза с COVID-19. Докладът цели да очертае основните проблеми, с които стартиращите компании се сблъскват в България, и да предложи мерки за икономическото възстановяване на индустрията.

Този анализ се основава на отговорите на 100 стартиращи и/или иновативни компании, опериращи в над 27 различни индустрии. Извършен е от Българската стартъп асоциация BESCO в дигитална коалиция с:

  • Edit.bg – Икономическо развитие чрез иновации и технологии;
  • BVCA – Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране;
  • Endeavor България;
  • ABLE – Асоциацията на българските лидери и предприемачи;
  • Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на икономиката.

Проблемите по време на криза пред стартиращите компании според доклада на BESCO

#1 Риск от банкрут

Над 42% от компаниите заявяват, че са изложени на среден до висок риск от фалит в рамките на следващите 3 месеца. Следва увеличение от 75% през следващите 6 месеца, ако икономическият пейзаж не се промени.

#2 Спад на оборот

66% от компаниите прогнозират спад на приходите над 40% спрямо предходните месеци. 63% от компаниите планират % (на сегашния персонал) или повече принудителни съкращения на работна ръка.

#3 Липса на ликвидност

65% от компаниите оценяват като съществен проблем загубата на местни клиенти. 54% от компаниите оценяват като съществен проблем загубата на международни клиенти. Липсата на ликвидност е проблем, оценен от 53% от компаниите.

Стартъпите изпитват остра нужда от сигурни клиенти и лесен достъп до капитал.

Затова BESCO предлагат следните мерки за икономическото възстановяване на индустрията

#1 Държавата като клиент и достъп на стартъпи до обществени поръчки

Най-голямата нужда на българските стартъпи е да запазят достъпа си до клиенти. Поради тежките условия над 20% от стартиращите компании смятат, че държавата трябва да се превърне в надежден клиент под някаква форма. Потенциална стъпка в правилната посока може да бъде свързана с промени в законодателството 3а обществените поръчки.

#2 Функционален фонд на фондове

Над 23% от компаниите считат, че капиталови инвестиции трябва да се увеличат чрез рисков и дългов капитал. Финансирането от VC фондове не само трябва да се превърне в по-висок държавен приоритет, но и да бъде съпътствано от по-бързи, лесни и административно олекотени процеси. Специфична мярка, която се счита 3а осъществима, е по-бързото стартиране на работата на инвестиционните посредници, избрани от „фонд на фондовете“, съфинансирани от европейските инвестиционни и структурни фондове.

#3 Гласуване на законопроект 3а Договорно акционерно дружество

Само 21% от компаниите подкрепят решението на правителството За разделяне на заплатите 60/40 (където 60% се покриват от правителството и 40% от работодателя). Самостоятелно тази мярка е крайно недостатъчна, що се отнася до висококвалифицираната работна сила.

BESCO активно работи над законопроект 3а създаването на нов тип юридическо лице в България, а именно Договорно акционерно дружество, което ще разреши дилемата с дяловите опции. Като част от процедурата 3а одобрение от Министерския съвет, законопроектът в момента следва процедура по междуведомствено съгласуване от различните министерства.

,,Силно вярваме, че сега – повече от всякога, нашата икономика се нуждае от интелигентни, некапиталови решения, а Договорното акционерно дружество предоставя такива.‘‘ Българската стартъп асоциация

Как можеш да помогнеш?

Колкото повече ,,вдигаме шум‘‘ за стартъп екосистемата, толкова повече поставяме идеята за индустрии с висока добавена стойност в дневния ред на държавата. В момент като този – обединението прави силата. Показахме, че сме заедно, че действаме бързо и ефикасно и че можем да бъдем на масата на преговори. Нека го затвърдим. Сподели доклада, дай глас на икономиката на бъдещето в България!

Целия Икономически доклад за стартъп екосистемата в България можеш да прочетеш на следния линк.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader