Маркетинг и реклама . 3 минути

Бъдещето на SEO, AI и електронната търговия със SERP Conf. 2024

бъдещи тенденции в SEO

За два дни в София се представи бъдещето на SEO и дигиталния маркетинг, където лектори и гости от 4 континента, участваха в конференция, изложение и нетуъркинг. Neftelimov.com беше не само медиен партньор на събитието, но и споделя основната мисия на организаторите да споделят знание и добри практики за онлайн развитие на бизнеса и електронната търговия.

SERP Conf. 2024 започна по най-недигиталния начин за подобна конференция, а именно с музикално изпълнение на гайди и народни песни от Родопския край. Докато залата се освети в цветовете на трибагреника. Както по-късно каза един от лекторите, много от сегашните стратегии са създадени още в древността. Така че, за да се отправим към бъдещето, трябва да стъпим на миналото.

Първият ден на събитието беше посветен на водещите тенденции и иновации в SEO от различни аспекти.

Бъдещето на техническото SEO

Развитието на технологиите променя интернет, както и нашите знания и умения. Ако преди ти е било трудно да заредиш страница и е отнемало повече време, с облачните технологии това става много по-бързо. Според първия лектор – Jono Anderson, независим технически SEO консултант, следващото ниво е Cloudflare и създаването на индивидуално изживяване за всеки потребител. Сайтът е архитектура от системи, които са взаимосвързани. Можеш да ги използваш заедно, по начини, които не можеш – или не можеш почти толкова лесно или рентабилно – с други платформи. Това ще освободи огромни възможности. Ще можеш да извличаш данни от външни системи и да ги използваш, за да промениш страницата.

Уникалното е, че ще можеш да правиш почти всичко. Прехващане, пренасочване, комбиниране, използвайки всички тези различни „слоеве“. Обработка на URL адреси, правила за страници, правила за пренасочване, модификация на заглавка и т.н. Можеш да видиш как твоят трафик тече надолу през всеки от тези отделни набори от контроли, които ти позволяват да правиш неща на всеки етап.

Какво показва анализът на 1 млн. сайта

Според следващия лектор – Patrick Stox, продуктов съветник в Ahrefs, и след одит на 1 млн. сайта, някои от основните технически грешки, които се допускат и може да избегнеш са:

Той даде различни съвети за отстраняване на техническите SEO грешки, като обърна внимание, че не всичко си заслужава времето и усилията да бъде коригирано. Важно е да се приоритизират онези дейности, които биха оказали най-голямо влияние за подобряване на характеристиките на сайта.

бъдещи тенденции в SEO

Изкуствен интелект и SEO

Изкуственият интелект не може да замени изцяло човека, но като предприемач можеш да го използваш за достигане до клиенти, които не би могъл да достигнеш по друг начин и са извън обичайната ни клиентка база. Според Dixon Jones, CEO в inLinks, като маркетолози разбираме как някои форми на AI имитират дейността на човешкия мозък. И в бъдеще ще сме свидетели на това как AI достига до вътрешния слой на невронната мрежа. Затова говорим за невронен маркетинг. Емоциите играят решаваща роля при формирането на потребителското поведение.

Рядко знаем защо имаме толкова силни емоционални връзки с определени навици, но в крайна сметка те са резултат от физически фактори. Паметта също играе ключова роля при формирането на потребителското поведение. Потребителите често вземат решения за покупка въз основа на спомени от минали преживявания с марка или продукт. Невронният маркетинг може да помогне, като измерва кои маркетингови стимули са най-ефективни за създаване на силни и положителни спомени. Чрез създаване на положителни спомени, свързани с марка или продукт, търговците могат да увеличат лоялността на клиентите и да стимулират продажбите.

Невронен маркетинг

Нашите мозъци са уникални, но нашите системи от вярвания са формирани от вътрешен слой. Научаваме много повече, отколкото ни казват нашите първични сетива. Ние екстраполираме и формираме системи от вярвания. Това ни прави странни хора в странни групи. Мисленето за всеки един стремеж може да помогне за изграждането на система от вярвания, която клиентите ще приемат. Нуждаят се само от твърди доказателства и нещо, което ги кара да резонират с идеите. И можеш да продадеш всичко на всеки. Защото сме създадени да бъдем различни. Искаме да сме различни. Така че можеш да развиеш това, като разшириш твоята съществуваща клиентска база.

 • Използвай AI, например ChatGPT, за да намериш темите, които вече са в основата на твоето търговско предложение.
 • Напиши блог статии, които резонират с тези идеи.
 • Погледни конкуренцията – или хората, които се стремиш да бъдеш.
 • И намери пропуски в темите.

Това може да ти помогне да изготвиш идеалния план за съдържание. След това можеш да използваш AI, за да пишеш раздел по раздел. Но не забравяй да включиш и човешкото отношение и поглед към съдържанието.

AI може да помогне и за изграждането на бранд чрез изграждането на линкове. Генерирането на AI съдържание направи връзките още по-важни, отколкото са били преди. Връзките са най-лесният и ефективен начин да покажеш на Google, че си мощна търговска единица и какво точно правиш. Стратегическото изграждане на връзки може да подобри твоя поток от органични връзки.

бъдещи тенденции в SEO

Маркетинг на съдържанието

Не е тайна, че всичко ново е добре забавено старо и SEO не прави изключение. Интересна гледна точка и паралел с древногръцкия философ Аристотел сподели Тереза Светославова, SEO стратег в Serpact. Базираното на неговите теории съдържание е по-лесно за възприемане от клиентите, защото отговаря на логиката и очакванията им.

Цялото е по-голямо от сумата на съставните му части – Аристотел

Ето и десетте категории на Аристотел и тяхната SEO аналогия днес:

 1. Есенция – какво е нашето нещо – нашия продукт/услуга, бизнес;
 2. Връзка – как то е свързано с други неща – на какво прилича или от какво се отличава;
 3. Количество – различни филтри и категории на нашия продукт/услуга;
 4. Качество – допълнителни категории и филтри, специфики на продукта;
 5. Място – местоположение на търговските обекти, контактна информация;
 6. Време – честота, сезонност, тенденции в продуктите и съдържанието;
 7. Позиция – какво ни заобикаля, какво има около нас;
 8. Състояние – динамични променливи, допълнителни категоризации;
 9. Действие – описание на продуктите и услугите, какви са ползите им и как се използват, призиви за действие и стимули за покупка;
 10. Страст – ръководства за ползване, инструкции за поддръжка, следпродажбено обслужване и кръстосани продажби.

В крайна сметка, за да изграждаме устойчив бизнес, трябва да сме положили стабилни основи.

Ако виждах по-далеч от другите, то е защото стоях на раменете на гиганти. – Исак Нютон

Темата продължи Лазарина Стои, SEO консултант, по отношение на отида на съдържание и автоматизирането на този процес. Той се състои от няколко стъпки:

 • Организирай твоята база данни;
 • Анализирай данните;
 • Подобри представянето;
 • Внедряване на промените и преглед на влиянието им.

Електронна търговия и бъдещето на SEO

Последният панел за деня беше посветен на електронната търговия. Laval Chichester, основател на Growth Skills, показа как да използваме данните за аудиторията си, за да изградим бизнес за милиони.

Да си предприемач не е лесно, но това, което може да те придвижи напред, е:

 • Превръщането на препятствията във възможности – препятствията може да са под формата на специфични регулации, трудности пред рекламирането. Но комбинативното мислене, може да намери неподозирани възможности за растеж.
 • Изграждане на бранд – опознай своята аудитория – от какво се интересува, какво търси, какви сайтове посещава. Това ще ти даде възможност да създадеш уникално и полезно съдържание.
 • Направи от лимоните лимонада – подготви се за непредвидени опасности – негативно SEO, рецесия и т.н. Въведи анализ на киберсигурността, изгради различни източници на трафик.

Погледнахме и към бъдещето на семантичното SEO с експерта Марин Миланов. Интернет се развива така, както и неговите потребители. Те искат персонализирана информация, най-добрите предложения за тях и то, ако може, без да си мръднат пръста. До скоро потребителското преживяване се състоеше от:

 • Търсене на трендовете в социалните мрежи или онлайн
 • Търсене на вдъхновение от няколко сайта
 • Филтриране на избора и формиране на очаквания
 • Харесване на няколко продукта, сравняването им и финална покупка

Но с навлизането на AI този процес се променя. Ако не сме предоставили информация на търсещите машини, те няма как да я намерят и да ни покажат. Затова трябва да имаш:

 • Съдържание – описания, съвети, отговори на въпроси;
 • Технология – бързина, без бариери, лесно за потребителя ползване;
 • Спестяване на време – клиентът да намира лесно и на едно място отговорите на своите въпроси.

Вторият ден на конференцията продължи с темите за бъдещето на електронната търговия. Панелите включваха аналитични центрове, AI и социални мрежи, маркетинг на съдържанието и маркетинг оптимизация, електронна търговия и бъдещето на дигиталния маркетинг.

Ако темите са те заинтересували, можеш да посетиш следващото издание на събитието, което ще се състои през есента във Виена.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader