Бизнес . 3 минути

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

Преди месеци ти представих един своеобразен начин да надникнем в съзнанието и мисленето на един от гениите на нашето съвремие. Това бяха 5-те бизнес книги, които трябва да прочетем през лятото по идея на съоснователя на Microsoft, Бил Гейтс.

Но към днешна дата вече 2019 година настъпва яко. Отдавна беше, когато си направихме равносметката за 2018 и си поставихме целите за тази година. Ред е да ги изпълняваме. Но как? За Нова година са ни необходими и нови знания. Или с други думи казано – необходими са ни нови инструменти, с които по-лесно да осъществим целите си за тази година. А щом говорим за нови знания и инструменти, то има голяма вероятност в следната статия на Neftelimov.com да си говорим за книги. И то не какви книги, а единствено на български автори.

Затова реших да представя 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори.

Не знам защо толкова пренебрегваме нашите автори и наблягаме на чуждите. В коментар под статията може да ми кажеш какво мислиш по този въпрос.

Работата ми като автор на интервюта с успели българи в Uspelite.bg ми показа колко много световно признати личности има в нашата малка България. Доказани професионалисти, от които може да научим много.

Точно такива са нашите 7 в тази статия. 6 от тях познавам лично. Точно затова ти ги представям. Доказали са се пред мен и пред хилядите други последователи. С тази статия и след като прочетеш тези книги, се надявам да се докажат и пред теб. Да започваме!


„Похвати за изграждане на потребителска ангажираност в рекламата“ – #1 от 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

Тази книга разглежда едно от основните предизвикателства пред рекламата днес – как да говорим с, а не на потребителите? Потребителите, тяхното пазарно поведение, мотиви и бариери пред покупките днес са коренно различни в сравнение с периода преди 20 или 30 години. Нека погледнем дори самите реклами. Не само те, но и платформите, на които се излъчват, днес са претърпели пълна промяна. Телевизионната реклама, пресата или външните медии осигуряват просто един фон. Други медии и техники, нови и далеч по-интерактивни, са тези, които карат потребителя да действа.

Приемането за даденост на една от може би най-цитираните мисли за рекламата „Знам, че половината ми бюджет за реклама е пари на вятъра, но не знам коя точно половина“ остава в миналото. Едва ли днес има рекламодател, който да приеме липсата на данни за ефективност за нормална част от рекламния бизнес. Рекламите, които просто преследват творческия импулс на авторите си, също остават в миналото. Днес бизнес целите и постигането им чрез средствата на рекламата са по-важни от всякога. Потребителските прозрения станаха задължителна част от осмислянето на рекламната комуникация, нейните цели и идейно развитие.

За кого е подходяща? За студенти, бранд мениджъри, както и за всеки, който се занимава с маркетинг и реклама.

Кой е авторът? Кристиян Постаджиян е преподавател по реклама в Нов български университет и автор на магистърска програма „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг”. Преподава дисциплините „Медия планиране”, „Интегрирани маркетингови комуникации”, „Международна реклама”, „Визуален мърчандайзинг”, „Медийна реклама”, „Управление на взаимоотношенията с клиентите“ и други. Сред основателите е на „Рекламна академия“ – уникален образователен формат на НБУ, Българската асоциация на комуникационните агенции и Българската асоциация на рекламодателите. Дългогодишен член е на журито на BAAwards и Effie Bulgaria.

Откъде го познавам? Беше ми лектор, когато бях участник в бизнес академията 9Academy. Най-запомнящото от неговите лекции бяха две, които още помня:

Хомогенността на посланието означава рекламата да бъде защитена.

В бизнеса си трябва да хванеш най-талантливите си служители и да ги развиеш – това ще ти направи бизнеса успешен.

Линк към книгата: ТУК

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори


„Умни пари“ – #2 от 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

Книгата има над 20-годишна история. Когато Стойне Василев започва да се занимава с икономика, имало два типа книги. Първите били тип „учебници“, написани на много сложен и неразбираем език с още по-объркващи формули, които нямали никаква практическа стойност. Вторите били на западни автори със съвети как да се грижим за парите си и да инвестираме за техните собствени страни. Тогава Стойне Василев решава, че някой ден ще напише книга, която да обяснява на ясен и разбираем език как да увеличаваме богатството си тук в България.

Книгата е практически наръчник. Съставена е от над 80 теми за лични финанси и инвестиране, които засягат всички теми за парите – от отношението ни към тях, през тяхното управление до тяхното умножение и защита. Представени са всички достъпни в България инструменти за инвестиране, спестяване и застраховане, като специално място се обръща внимание на две популярни теми у нас – кредитите и недвижимите имоти.

За кого е подходяща? За всеки, който иска да повиши финансовата си грамотност, да подреди личните си финанси и да живее по-добре. С нейна помощ всеки може да научи законите на парите и тяхното управление.

Кой е авторът? Стойне Василев е финансов консултант и собственик на SmartMoney.bg. Има повече от 11 години опит във финансовата сфера и по-конкретно в банковото кредитиране, одита на финансови институции и управление на риска в едни от най-големите международни компании. През всичките тези години е помагал с опит и знания на хората и на бизнеса да управляват умно парите си.

От къде го познавам? Над 2 години отговарях за публикуването и популяризирането на събития в SmartMoney.bg. Този опит ми помогна след това за този блог и запали страстта ми към бизнес събитията. Бил съм на негови обучения за стартиране на бизнес, лични финанси и инвестиране. Мога да кажа, че той беше от първите хора, повярвали в мен и дали началото на моята днешна кариера. От Стойне чух двете фрази, които ми станаха съпътстващи в живота:

Преживяванията са единствената инвестиция, в която си заслужава да се инвестира и остава завинаги.

Успехът не се мери с броя цифри в банковата сметка, а с броя животи, които си променил към по-добро!

Линк към книгата: ТУК

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори


,,Мъдростите на Борил‘‘ – #3 от 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

Книгата е сборник от много внимателен и строг подбор сред всичко, написано от Борил Богоев през последните 5-6 години. Чувства, че ,,трябва” да я издаде и по този начин поставя началото на писателската си кариера. Остава приятно изненадан, че книгата се посреща с трепет – практически със 100% позитивни отзиви.

Тази книга не е роман или сборник с разкази и статии. Това е мултидименсионно, виртуално, ментално преживяване на материален носител.

За кого е подходяща? Книгата има три раздела – за Живота, за Бизнеса, за Маркетинга. В този смисъл в нея има по нещо за всеки, който се интересува от тези три аспекта.

Кой е авторът? Борил Богоев работи в областта на дигиталните технологии и маркетинг от 1999 година. През последните 16 години се занимава с уеб дизайн, афилиейт маркетинг, блогове на българския и на англоезичния пазар, Интернет маркетинг, консултации, лектор на различни събития и писане. Бивш маркетинг директор на Koketna.com. В момента основната дейност на Борил са обучения и консултации в областта на бизнес моделите в Интернет и монетизацията на уебсайтове. Горд притежател на докторантура по бизнес модели в Интернет.

От къде го познавам? Често сме сред блогърите на най-големите събития в България.

Линк към книгата: ТУК

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори


„Хвани Жокера“ – #4 от 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

Всички компании имат необходимост да увеличат продажбите си, както и да увеличат ефективността на бизнеса си. Продажбата е доста подценено умение, а реално е от изключителна важност за всеки бизнес, тъй като в една компания първо идват разходите, после приходите, ако успеем да продадем продуктите и услугите, с които възнамеряваме да превръщаме бизнеса в успешен.

Неразбирането на продажбата води до силен фокус върху цената на продукта и изключително често това, от своя страна, подкопава ефективността. Бизнесите стават по-сложни и губещи.

Радослав Благоев написва „Хвани Жокера“, за да помогне на българския предприемач да разбере важността на убеждаващата комуникация и да започне да изучава продажбата като процес. Да погледне на това като на професия и да разбере, че няма как да е добър в тази професия, ако не развива уменията си. Точно както не би могъл да стане добър художник, спортист, хирург или играч на голф, ако не тренира и не практикува ежедневно. Ако не взима уроци и ако не прави анализи.

За кого е подходяща? За всеки, който иска да подобри продажбените си умения и да вникне малко по-надълбоко в този процес на размяна на стойност.

Кой е авторът? Радослав Благоев е експерт по ефективни продажби. Изучава процеса на размяна на стойност повече от 15 години, а в консултантския бизнес е от над 8 години. Бизнес философията му се основава на изучаването психологията на потребителите и на таргетирания подход за интегрирана маркетингова комуникация и продажби. Лектор по теми, засягащи бизнес развитието, маркетинга и продажбите. Провел е редица корпоративни обучения и консултира бизнеси на водещи позиции в разнородни браншове.

От къде го познавам? Бях медиен партньор на целодневно обучение за ,,максимум продажби‘‘, на което той беше лектор. Имах честа да посетя конкретното обучение. Написах и статията по този повод: 21 кратки урока за максимум продажби (+1 НЕЗАМЕНИМ)

Линк към книгата: ТУК

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори


,,Мисия онлайн бизнес‘‘ – #5 от 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

В книгата Велизар Величков и Богомил Стоев споделят своя дългогодишен опит в изграждането на онлайн бизнеси и го представят на достъпен език с много примери.

Книгата спокойно може да се нарече практически наръчник, тъй като съдържа множество конкретни съвети и насоки, както и детайлно описание на конкретен бизнес модел, който според авторите е най-добрият начин за стартиране на онлайн бизнес в България.

Книгата има допълнителни материали, които да помогнат на читателите да изградят и развият собствен онлайн бизнес, включително над 2 часа видео с авторите, в което те намират печеливши продукти, тестват ги, анализират рекламите и други.

За кого е подходяща?

 • За тези, които искат да стартират и развият онлайн бизнес от нулата като източник на основен или страничен доход;
 • За тези, които желаят да увеличат продажбите и печалбата от своя онлайн магазин.

Кои са авторите?

 1. Велизар Величков е адвокат, завършил в СУ и учил в Babson College – един от най-престижните университети по предприемачество в САЩ. Има над 4 години опит в изграждането на онлайн бизнеси и е търсен обучител по темата.
 2. Богомил Стоев е зъболекар, занимаващ се с онлайн бизнес вече над 12 години. През последните почти 4 години използва силата на Facebook, за да продава успешно онлайн в най-конкурентния пазар в света – САЩ, но и в България. Богомил e лектор, практик и създател на маркетингови стратегии за феноменални резултати.

От къде ги познавам? Познавам лично Велизар Величков. Заедно сме били участници в обученията за стартиране на бизнес на Стойне Василев и на 9Academy. Много често се срещаме на различни бизнес коктейлни събития. С Велизар ми е и едно от най-четените и вдъхновяващи интервюта за Uspelite.bg: Велизар Величков: Най-лесният начин да промениш живота си е да промениш средата си

Линк към книгата: ТУК

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори


,,От любов към продажбите‘‘ – #6 от 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори

Книгата е интерактивен наръчник, разработен въз основа на най-успешния досега тренинг на Георги Христулев ,,Виртуоз в продажбите‘‘. Неговата концепция е да помогне на читателите да изградят виртуозни търговски умения посредством използването на техниката учене чрез преживяване.

В книгата е включена уникална комбинация от методите на коучинга, невролингвистичното програмиране (НЛП) и медиацията, която способства за постигането на редица цели като:

 • Увеличаване на получаваната от клиента информация и по-добро разбиране на нуждите му;
 • Подобряване на комуникацията не само в продажбения контекст, но и във всички аспекти и сфери на живота;
 • Изграждане на ефективна и запомняща се презентация на продукта/слугата;
 • Оборване на възраженията на клиента и използването им в полза на търговеца;
 • Успешно затваряне на сделката без значение от цената;
 • Изграждане на дългосрочни и лоялни отношения, базирани на личната удовлетвореност на клиента;
 • Овладяване на умения и техники за постоянно развитие и самоусъвършенстване както в професионален, така и в личен план.

За кого е подходяща? За всеки, който желае да бъде виpтуoз в пpoдaжбитe.

Кой е авторът? Георги Христулев е сериен предприемач, който се забавлява с работата, която върши. Отделно от предприемачеството, той също е НЛП мастър практик, медиатор и личен и бизнес консултант. Експерт в сферата на имейл маркетинга. Управител на дигитална агенция Web Direct.

От къде го познавам? Георги беше един от лекторите на обученията за стартиране на бизнес на Стойне Василев, а и отделно държеше залата, където се провеждаха. Бил съм и на негови индивидуални обучения. При него ми харесва това, че обръща специално внимание на всеки участник в залата, а и след залата.

Линк към книгата: ТУК

6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори


Това бяха моите предложения за 6 бизнес книги, които да прочетем през 2019 година, на български автори.

Аз съм горд, че познавам лично всеки един от тях. Те подпомагат стартиращи предприемачи, както и вече доказани гиганти. Правят го тук, в България. Подобряват нашата предприемаческа екосистема и облагородяват пазара. И това са само една малка извадка. Реално те са хиляди пъти повече, всеки в своята ниша. Но както се видя, в много случаи те са заедно, подкрепят се и се учат един от друг.

В коментар в тази статия ще се радвам и ти да споделиш твоите книги на български автори, които са ти били полезни в професионален план, за да почерпим и ние от тяхното знание.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader