,,Колкото по-цивилизовани са хората, толкова повече те са актьори” Имануел Кант

В Древността всички са били истински, гледащи своята работа и семейство.

Те нямали време за чуждите интереси и чувства, за тях най-важно било как да си изхранят семейството. Минава време и идва ,,времето на въпросите’’ – Новото време. В него важни въпроси били ,,Кой съм Аз?’’, ,,Защо съществувам?’’, ,,Този защо казва, че е повече от мен?’’… Това е време на просвещение и размисъл, време на революции. Човек се пита как да влезе в други общности. Тогава се създава човекът ,,с многото лица’’ – актьорът.

Човек се ражда нецивилизован и постепенно се учи как да се отнася и общува с другите, така той се цивилизова.

Учи се как да общува с другите. Това става с времето, без да се усети. С времето човекът в себе си се развива, учи се с всяка една нова личност как да се държи. Новата личност, която срещнеш, е знак за започване на нов урок. Нов урок, който да научиш, за да се приобщиш още повече към по-голямата общност.

В миналото е имало съсловия и не е можело от едно съсловие да преминеш в друго.

Никой нито е искал повече, нито по-малко. После се създали класите и вече можело със собствен труд да си променяш положението в обществото. Собствен труд не значи ръчен труд, а чрез общуване и опознаване на събеседниците. Повече общуване и опознаване на другите, значи цивилизоване към обществото. Колкото повече се цивилизоваш, толкова повече си загубваш идентичността. По този начин ставаш като ,,групата’’. Групата е обществото, към което се стремиш да бъдеш. Тя е като една сценка, която се опитваш да пресъздадеш. Така се учиш на все нови ,,хитринки’’ и ,,вратички’’ към поставената цел, а тя е да се цивилизоваш към дадено общество.

В настоящото време е добре да си актьор, за да можеш да се справяш във всякакви ситуации, които ти предлага времето.

Това значи да си гъвкав. Мерилото на човека е времето. Според времето човек се наглася. От друга страна се питаме защо вече няма истински хора и когато срещнем такъв се питаме защо не сме като него. Питаме се защо той е по-добър от нас. Живее по-бедно, но е по-щастлив. Като отидеш в тях, виждаш щастливи и усмихнати деца, които бягат и скачат, независимо, че не са облечени с луксозни дрешки или че хладилникът им не е препълнен. При тях все едно времето е спряло. Там е важно щастието.

Времето създава актьорите в нас. Ние избираме дали да следваме времето или не. Избираме също дали искаме да сме нецивилизовани, истински и щастливи или цивилизовани и неистински, но с място в обществото. Избора си е наш да не го пропиляваме!

Виж също какво ми казва Дяволът, когато ми гостува…


Професионалист ли си?

Регистрирай се БЕЗПЛАТНО в Указател за професионалисти и достигни до повече потенциални клиенти!

Един проект на Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Петър Нефтелимов

Уча Биотехнологии в СУ. Сферите ми на интерес са различни. Интересувам се от наука, образование, бизнес проекти, младежки инициативи и креативни начини да разширявам мирогледа си. Голямата ми страст са събитията, независимо на каква тематика са.

One thought on “,,Колкото по-цивилизовани са хората, толкова повече те са актьори” Имануел Кант

 • 29.05.2016 at 9:37
  Permalink

  Не отдавна изпитвах отвращение, че светът е устроен по този начин, че в цивилизования свят няма място за качества като честност и директност. Считат се за проява на лош вкус или най – малкото се гледат с учудване. Така изглеждат взаимоотношенията между хората.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искаш нещо да ни кажеш?
 
Пиши ни.
 
Искаш нещо да ни кажеш?
+