Блокчейн как ще помогне на бизнеса? – LibertyBits 2018 (+ВИДЕО)

На 24 април в София се проведе технологичната конференция, посветена на личната свобода в цифровото ни съвремие LibertyBits 2018. Основната ѝ цел е да поднесе обективна и достъпна информация, гледни точки и тенденции за Блокчейн пред публиката. А тя, от своя страна, да бъде в състояние да разбере и анализира представеното.

Neftelimov.com беше официален медиен партньор на конференцията и заедно с Росен Теодосиев от форум ,,Наука‘‘ подготвихме следната статия с най-интересните моменти от събитието.

Блокчейн технологията се развива и се използва както за транзакция на криптовалути, така и в различни отрасли на бизнеса. Има голяма разлика между блокчейн, ориентиран към криптовалутите и блокчейн, насочен към бизнеса.

В момента има огромно количество процесори, които работят и харчат невероятно много ток, но не правят нищо, освен да копаят криптовалути. Представи си всички тези машини да работят за измислянето на нови лекарства, за ползата на обществото… всъщност това в момента не се случва.

Истината е, че някои хора ще направят много пари, а други ще загубят много пари чрез търгуване на криптовалути.

Истинската стойност на блокчейн е насочена към бизнеса

Блокчейн дава възможност да се правят до половин милион транзакции в минута, да се съхраняват масивни количества данни, да се извършват множество операции и т.н. Блокчейн е с много голям потенциал за развитието на бизнеса и за създаването на възможности.

Блокчейн участва в различни индустрии

Финанси, здравеопазване, supply chain в правителствени и държавни институции, forecasting и insurance, в транспорта и дори при гласуване.

Цялата информация, която минава през блокчейн, се разпределя през всички компютри, които поддържат копаенето – сигурността е гарантирана, не може да се проследи и излиза евтино.

Бъдещето на тази индустрия е Decentralized cloud. Миньорите ще работят за децентрализиране на платформата, за възможността да се съхраняват данни и да се извършват различни дейности вместо да се използват cloud услугите, които ни задължават да се съгласяваме с различни условия за използване.

Чрез копаенето и блокчейн можем да имаме неограничени възможности за работа и съхраняване на данни без да има никакви условия и проследяване на информация и личности.

Криптовалутите срещу настоящите валути

Всички пари се контролират и управляват от банките. Между 13% и 30% от обмена на пари в света се извършва в брой всеки ден. Банката има всякакви такси за всички транзакции, като минимумът е 1% от транзакциите. Ако решим да си купим кола от Италия, то трансферът е огромен, въпреки този 1%.

Но всички имаме голямо доверие към банките. Чрез банковата система имаме много възможности за отказ на видовете трансфер и опцията да си върнем парите при неправилно плащане или ако си променим мнението.

Криптовалутите са дигитални валути, които са децентрализирани и никой не седи зад тях

Транзакциите се извършват чрез блокчейн и веднъж направени – не могат да се предотвратят. Не може да се анулира превод. Няма никакво доверие между хората, които изпращат и получават криптовалути.

Стойността на криптовалутите зависи на 100% от пазара – колкото повече хора купуват дадена валута, толкова повече се покачва нейната стойност. Няма никакъв контрол над валутата и стойността ѝ. Стойността на криптовалутите може да варира от 15%+ за ден, като в началото на деня може да си милионер, а вечерта да си фалирал.

Таксите са минимални и има много сигурно прехвърляне на средства, но ако загубиш тайния ключ – губиш всичко. Също така налице са огромни рискове за лъжливи валути.

Банките и правителствата не са доволни от наличието на тези валути, защото не могат да ги контролират, анонимни са и има много измами, които дърпат от парите на обикновените хора. В България значителна част от банките не работят с криптовалути. Така чрез нашите банки не можем да си закупим криптовалути и трябва да използваме чужди.

Крайната идея не е да се печелят пари от криптовалутите, а да се използват от обикновените хора за децентрализиране и трансфер на средствата между  участниците.

Как законът и блокчейн си взаимодействат?

Блокчейн символизира свободата, децентрализацията и една мечта… докато законът олицетворява реалността и централизирацията. И двете имат нещо общо – те имат конкретни задачи и структура. При блокчейн стратегията върви в посока човек към човек, а законът е интеракция между институция и гражданин.

Интересна особеност е, че блокчейн също може да бъде институция.

Чрез блокчейн можем да създадем споделена база от данни, споделена информация и да спасим значително количество хартия. Всичко, което е свързано с Интернет, може да е свързано с транзакции на информация.

Блокчейн може да помогне много в различни отрасли като имотните регистри – немалка информация, която може да бъде съхранявана сигурно, за да се използва лесно и бързо. По същия начин може да се опазва и авторско право.

Блокчейн е друга форма на база данни

За последните 10 години дългът на САЩ се увеличи 2 пъти, като това води до 60% спад на покупателната възможност на хората в Северна Америка.

Биткойн позволява лично притежание. Без никой да знае за нашите средства, можем да правим транзакции евтино и бързо без проследяване.

През 2018 г. идва нов проблем, който е повече социален, отколкото икономически – биткойн стана прекалено голям. Много са предложенията за неговата промяна – нови проекти – нови криптовалути и различни бизнеси, свързани с криптовалутите и блокчейна.

Сега картинката е различна и може да се инвестира в различни криптовалути, а не само в биткойн. Нещата се свеждат до това, че никога не знаем кое ще се запази и кое ще се използва от всички. Може всяка една валута да притежава много потенциал, а може всяка една от тях да рухне.

Има много посоки за развитие. Пускат се постоянно нови койни, които изглеждат умно направени с добро портфолио. Но ние не можем да знаем кое е най-доброто. Винаги новостите трябва да се проверят в хода на времето.

Криптовалутите не могат да се монополизират и не могат да се управляват от една институция или човек.

В момента живеем в най-дългия момент на засилване на икономиката на САЩ и има една приказка, че винаги когато се построи най-високата сграда в света, настъпва световна икономическа криза.

Миналата криза започна при построяването на Бурдж Калифа. Това е най-високата конструкция в света, позиционирана в Дубай. Тогава за малко Дубай да не фалира и Абу Даби я спонсорира. Сега почти е завършена и можем да очакваме следващата голяма икономическа криза.

Видео от цялата конференция:

Виж също как дигиталните иновации заплашват всяка индустрия и как да се справим?


Професионалист ли си?

Регистрирай се БЕЗПЛАТНО в Указател за професионалисти и достигни до повече потенциални клиенти!

Един проект на Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:
  • 9
  •  
  •  
  • 9
  •  
  •  

Петър Нефтелимов

Уча Биотехнологии в СУ. Сферите ми на интерес са различни. Интересувам се от наука, образование, бизнес проекти, младежки инициативи и креативни начини да разширявам мирогледа си. Голямата ми страст са събитията, независимо на каква тематика са.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Полезна ли ти е статията?

За нас е важно да предлагаме само полезна информация на читателите ни! Затова харесай нашата Facebook страница, за да се информираш за всяка нова статия за Биткойн. Благодарим ти!

До скоро!

Искаш нещо да ни кажеш?
 
Пиши ни.
 
Искаш нещо да ни кажеш?
+