Биткойн портфейл: Какви видове са и кой е най-правилният за теб?

След като започнах с Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони), сега е ред да разберем какво е биткойн портфейл и как да си изберем такъв.

Биткойн портфейл е софтуерна програма, която има няколко основни типа портфейли:

  • Мобилен;
  • Работен плот;
  • Хардуерен;
  • Уеб.

Тази програма е връзката ти с блокчейна на биткойн, чрез която можеш да създаваш твои адреси, както и да приемаш и извършваш разплащания с биткойни.

Биткойн портфейл не е нещото, в което седят биткойните.

Портфейлът е просто инструментът, с който управляваш твоите биткойни в глобалната разплащателна система Биткойн. Портфейлът управлява множество биткойн адреси под една шапка.

Важно е да разбереш, че това, което съдържа портфейлът, са частните и публични ключове на адресите, управлявани от него.

Освен в софтуерна програма тези ключове могат да се държат и в друг тип портфейли:

Книжен портфейл, „мозъчен“ портфейл (не е препоръчителен за всеки) или хардуерен портфейл. Тъй като при тях частните ти ключове нямат досег с Интернет, те са много подходящи за опазване на биткойните, които държиш като дългосрочна инвестиция. Но все пак се нуждаеш от софтуерен портфейл, за да извършваш плащане в блокчейна.

Препоръчвам да не прекаляваш в опитите си да се подсигуриш, защото тогава има риск да направиш недостъпни биткойните си дори за самия теб.

Реши какъв ще е най-подходящият за теб биткойн портфейл от горе изброените и тогава можеш да потърсиш в общодостъпната Facebook група #bitcoinBulgariaHelp. Вляво има поле за търсене и когато напишеш думата „портфейл“, ще намериш всичко публикувано в групата до момента. Нормално е да ти се появят и други въпроси. Свободно ги задай, за да може някой компетентен от групата да ти отговори.

Отдели време, за да се научиш.

Биткойнът се различава от това, което знаеш и използваш всеки ден. Преди да започнеш да използваш Биткойн за всяка по-сериозна транзакция, не забравяй да прочетеш и разбереш всичко, което те вълнува, за да можеш след това максимално да се насладиш на привилегиите на Биткойн. Трябва да знаеш и да предприемеш подходящите стъпки, за да защитиш портфейла си.

Винаги помни, че твоя отговорност е да избереш внимателно портфейла си и да приемеш добри практики, с цел да защитиш парите си.

Ако си пропуснал следните статии, сега е моментът да си ги наваксаш:

Биткойн се разцепи. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн?

Какво е Bitcoin Cash?

5 начина за сдобиване с Биткойн. Купуването е само един от тях

Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)


Ако сега за първи път чуваш за Биткойн или си напреднал и търсиш още по темата, ела в #bitcoinBulgariaHelp – Facebook група, която е открита за всеки, който иска повече информация и съвет, относно Биткойн. Очакваме те!


Професионалист ли си?

Регистрирай се БЕЗПЛАТНО в Указател за професионалисти и достигни до повече потенциални клиенти!

Един проект на Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:
  • 17
  •  
  •  
  • 17
  •  
  •  

Иван Петков

Завършва за инженер по транспорта в Русенския университет и 6 години работи по специалността. Успоредно с това се занимава с много други дейности, изискващи денонощни усилия. В последствие се установява в чужбина. Но това не го спира да бъде полезен на България. През октомври 2016 се сблъсква за втори път с Биткойн и осъзнава, че пропуснатите ползи за него са около 600 млн. долара. Тогава решава, че ще направи, така че, ако някой чува сега за първи път за Биткойн, той да има откъде, добре и пълноценно да се информира, за да не се случи така, както с него така. Затова няколко човека се събират и създават #bitcoinBulgariaHelp – група, която е открита за всеки, който иска информация и съвет относно Биткойн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Полезна ли ти е статията?

За нас е важно да предлагаме само полезна информация на читателите ни! Затова харесай нашата Facebook страница, за да се информираш за всяка нова статия за Биткойн. Благодарим ти!

До скоро!

Искаш нещо да ни кажеш?
 
Пиши ни.
 
Искаш нещо да ни кажеш?
+