Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)

Валутата биткойн не се издава и не се гарантира от правителство, организация или компания. Тя се поддържа и защитава от десетки хиляди компютри по света, чиято съвкупна мощ е хиляди пъти по-голяма от изчислителната мощ на Google, Amazon и IBM взети заедно. Стойността на биткойн се основава на тази изчислителна мощ, както и на предимствата му, за които ще говорим в следната статия.

#1 По силата на математически закон броят на всички биткойни е ограничен на 21 милиона биткойна.

Към 2016-та година са създадени малко над 16 милиона от тях. Средно на всеки 10 минути се „добиват“ нови 12.5 биткойна, които се разпределят между собствениците на горе споменатите компютри – процес, известен като биткойн копаене. Забележете, че всеки биткойн се състои от 100 милиона сатошита, както се наричат стотинките на биткойн. И затова – макар че цената на един биткойн е вече над $2500, с биткойн могат да се извършват разплащания с размер по-малки от един цент.

#2 Разплащателната система Биткойн е децентрализирана, peer-to-peer мрежа.

Можем да се разплащаме с биткойн без нуждата от посредници – без банки, Visa, MasterCard, PayPal и подобни. Таксите за изпращане на биткойн са минимални и не зависят нито от размера, нито от получателя на плащането. Всъщност, при Биткойн държавните граници не съществуват – веднъж превърнат в биткойн, парите ти са налични от всяка точка на света, в която има Интернет.

#3 Вашите биткойни са неприкосновени.

Никоя власт не може да получи достъп до тях, ако не разполага с частния ключ за адреса, в който се намират те. Може дори да се каже, че биткойн е първата технология в историята на човечеството, която е по-силна от държавата и централизираната власт в нея. Затова и много от нас схващат биткойн не толкова като модерна валута в Интернет, а като социална съпротива срещу статуквото.

#4 Сигурността на плащанията с биткойн се базира на криптография с публичен ключ.

По този начин се избягва нуждата от споделяне на лични данни (като имена, адрес, номер на карта и прочие) при плащане. На същата тази криптография се базира и традиционната банкова система.

Ето и моя болезнен първи урок, свързан с Биткойн:

През 2010 г. имах спестена сума от $20 000 и бях решил, че искам да ги инвестирам в нещо, за да ги съхраня и дори да ги накарам и те да поработят за мен, а не само аз, както до този момент.

Проучвах дълго (около 6 месеца), по това време също чух и за Биткойн (цената му беше $0.06 за брой), но не го отразих, защото беше ново за мен и най-важното – продължавах да забравям, че живея в 21 век – интернет информационно-революционният век.

Разгледах опции с акции, обсъждах и други възможности. Накрая се спрях на земеделска земя от около 26 дка в района на Каварна. Имаше добра годишна рента и с перспектива за увеличение на цената… Няколко години по-късно цената се увеличи и се наложи да я продам, за да използвам парите за друга инвестиция. В него момент отново чух за Биткойн и пак не го отразих.

Какъв е изводът за мен:

Плюс: Инвестицията беше успешна и парите заработиха.

МИНУС: 2010 г., ако не бях толкова заблуден, щях да закупя – 20000/0,06 = 333 333,33 биткойна, от които сега един струва над 2 000 лв… Може и сам да сметнеш колко общо се получава… но това е само една ПРОПУСНАТА ВЪЗМОЖНОСТ, заради която бих искал да знаеш.

Ако си пропуснал следните статии, сега е моментът да си ги наваксаш:

Биткойнът се разцепи. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн?

Какво е Bitcoin Cash?

5 начина за сдобиване с Биткойни. Купуването е само един от тях

Биткойн портфейл: Какви видове са и кой е най-правилният за теб?


Ако сега за първи път чуваш за Биткойн или си напреднал и търсиш още по темата, ела в #bitcoinBulgariaHelp – Facebook група, която е открита за всеки, който иска повече информация и съвет, относно Биткойн. Очакваме те!


Професионалист ли си?

Регистрирай се БЕЗПЛАТНО в Указател за професионалисти и достигни до повече потенциални клиенти!

Един проект на Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб, сподели я, за да бъде полезна и за приятелите и колегите ти:
  • 71
  •  
  •  
  • 71
  •  
  •  

Иван Петков

Завършва за инженер по транспорта в Русенския университет и 6 години работи по специалността. Успоредно с това се занимава с много други дейности, изискващи денонощни усилия. В последствие се установява в чужбина. Но това не го спира да бъде полезен на България. През октомври 2016 се сблъсква за втори път с Биткойн и осъзнава, че пропуснатите ползи за него са около 600 млн. долара. Тогава решава, че ще направи, така че, ако някой чува сега за първи път за Биткойн, той да има откъде, добре и пълноценно да се информира, за да не се случи така, както с него така. Затова няколко човека се събират и създават #bitcoinBulgariaHelp – група, която е открита за всеки, който иска информация и съвет относно Биткойн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Полезна ли ти е статията?

За нас е важно да предлагаме само полезна информация на читателите ни! Затова харесай нашата Facebook страница, за да се информираш за всяка нова статия за Биткойн. Благодарим ти!

До скоро!

Искаш нещо да ни кажеш?
 
Пиши ни.
 
Искаш нещо да ни кажеш?
+